BAJIĆEVA PORUKA HDZ-U

‘Nagodba dolazi u obzir samo ako će HDZ vratiti svih 31,6 milijuna kuna!’

Dio HDZ-ovaca razmišljao je o tome da stranka prizna krivnju i državnom proračunu vrati samo sedam milijuna kuna. No, drugi dio stranačkih dužnosnika smatra da bi nagodba bila štetna
 Čović/CROPIX

Nagodba ne dolazi u obzir ako HDZ ne vrati 31,609.564,22 kune! To je stav USKOK-a o eventualnoj ponudi koja bi uz priznanje krivnje mogla poštedjeti HDZ suđenja za dosad najveću korupcijsku aferu koja je na optuženičku klupu dovela bivšeg predsjednika stranke i premijera Ivu Sanadera , njezina rizničara Mladena Barišića i njegovu blisku prijateljicu Nevenku Jurak, glasnogovornika Ratka Mačeka i šeficu knjigovodstva Branku Pavošević.

Novac za isplate

Prema USKOK-ovoj optužnici, od 2003. do 2. srpnja 2009., odnosno do Sanaderove ostavke, on je posredstvom Mačeka nalagao Baranki Pavošević da donacije HDZ-u od fizičkih i pravnih osoba ne evidentira u poslovnim knjigama stranke. Od tog novca Barišić je osnovao “crni fond” s najmanje 24,6 milijuna kuna, a tim su novcem isplaćivani stranački i državni dužnosnici i službenici, pa i Sanaderovi tjelohranitelji, kupovani su mediji, plaćen je blindirani BMW, financirane su estradne zvijezde da nastupaju za HDZ ili da uopće ne nastupaju u predizbornim kampanjama.

Štetna nagodba

Iako je u petak oštro opovrgnula da postoji bilo kakva mogućnost nagodbe, Jadranka Kosor ipak je rekla da će, ako je izaberu za predsjednicu, HTV-u prvom otkriti plan. No, već se ranije u dijelu HDZ -a razmišljalo o tome da stranka prizna krivnju i državnom proračunu vrati sedam milijuna kuna. Međutim, dio stranačkih dužnosnika smatra da bi nagodba bila štetna. Odvjetnici, ali i zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan tvrde da HDZ nije odgovoran i da će na predstojećem suđenju dokazati da stranka nije odgovorna za štetu koju su eventualno počinili pojedinci i da oni snose odgovornost.

Ivo Sanader već je nakon prvog pripremnog ročišta jasno dao do znanja da su obrane okrivljenih prema kojima su nešto radili i pritom govorili da im je on to naredio “film koji neće gledati!” Neslužbeno ni odvjetnici nekih okrivljenika nisu baš biranim riječima komentirali te Sanaderove tvrdnje i najavili su:

- Vidjet ćemo! Borba će biti žestoka!

HDZ-ova pozicija u predstojećem sudskom postupku nepovoljna je i zbog priznanja Barišića, Pavošević i Jurak, no samo priznanje nije nešto na temelju čega se može temeljiti sudska odluka. No, ionako se većina dokaznog materijala temelji na fakturama i knjigovodstvenim dokazima kojima će se nastojati dokazati da je novac iz “crnog fonda” završio u HDZ-u i da su se njime okoristili pojedinci.

Međutim, branitelji HDZ-a, odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić, tvrde da se političku stranku sa 220.000 članova ne može tretirati kao najprimitivniji oblik tvrtke s jednim zaposlenim i jednom jedinom odgovornom osobom, te da je postavka tužiteljstva da je stranka odgovorna za (ne)djela pojedinaca pogrešna.

Stvaranje crnog fonda

Njihove su teze da stranka nije stjecala korist, da nijedno stranačko tijelo nije bilo informirano o njihovim postupcima niti je donijelo odluku o načinu financiranja ili pribavljanja novca, te da stranka nije ni imala potrebe za stvaranje “crnog fonda”.

To je u svom iskazu u studenom prošle godine tvrdila i predsjednica stranke Jadranka Kosor.

USKOK pak smatra kako ima dovoljno dokaza za tezu o tome da je iz javnih poduzeća, ali i od pojedinaca izvučen novac za stranku. Čak i više od 31,6 milijuna kuna, koliko se navodi u optužnici koju će potkrijepiti dokumentima i iskazima svjedoka.

Šteta bi mogla biti i veća

Jedan od njih, bivši član Uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, od kojeg je cijela afera i krenula, čak je nedavno javno rekao da je za sve znalo više od 500 ljudi. Pribroji li se novac za koji će biti optuženi direktori javnih poduzeća, šteta bi mogla biti i više od sto milijuna kuna, zato USKOK ne pristaje na pogodbu. Bajić od HDZ-a traži - sve ili ništa od nagodbe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:03