AUDIOTRAKE ZA NJEMAČKE TUŽITELJE

‘PRVI PUT ČUJEM ZA SNIMKE O UBOJSTVU ĐUREKOVIĆA’ Josip Perković za Jutarnji o dokazima koje Nijemci traže od Hrvatske

Dvije snimke, koje se navodno nalaze na audiotrakama, od Hrvatske je prije nekoliko godina zatražilo njemačko pravosuđe, no nije poznato postoje li one zaista

- Ništa ne znam o takvim snimkama. Prvi put čujem za takvo što - odgovorio nam je jučer u telefonskom razgovoru Josip Perković , bivši visokorangirani djelatnik jugoslavenskih, a zatim i hrvatskih sigurnosnih službi na pitanje o tome postoje li doista dvije audiosnimke razgovora vođenih krajem 1990. ili početkom 1991. godine, a u kojima on s trojicom bivših “sigurnjaka” raspravlja o ubojstvu Stjepana Đurekovića zbog kojega Njemačka sada traži njegovo izručenje.

Dvije snimke, koje se navodno nalaze na audiotrakama, od Hrvatske je prije nekoliko godina zatražilo njemačko pravosuđe, no nije poznato postoje li one zaista te ako postoje, je li im Hrvatska izašla u susret na osnovi takvog zahtjeva.

Također nije poznato odakle njemačkom pravosuđu podaci da takve snimke postoje.

- Tko im je to rekao, neka im i objasni tko je snimio te snimke - rekao nam je kratko Josip Perković na pitanje je li možda on snimio takva dva razgovora početkom devedesetih, odnosno zna li išta o okolnostima pod kojima bi takve snimke mogle nastati.

Naime, prema informacijama s kojima je Njemačka tražila navodne snimke, riječ je najprije o razgovoru koji su vodili Perković, Josip Boljkovac i Marijan Kraljević King u uredu Josipa Boljkovca početkom devedesetih godina kada je on obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova.

Tema razgovora bila je navodno mogućnost da Njemačka pokrene istragu o ubojstvima koja su počinile jugoslavenske tajne službe, no bez spominjanja ikakvih imena. Drugi razgovor navodno su vodili Perković i Zdravko Mustač, kojega Nijemci također traže zbog Đurekovićeva ubojstva, i u kojemu je navodno tema bilo upravo Đurekovićevo ubojstvo.

U razgovoru se navodno spominjao i srpski ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan koji je, prema nekim tvrdnjama, osobno ubio Đurekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:33