SLOVENKA KOJA ĆE NAM DATI ZELENO SVJETLO ZA EU

‘RATIFIKACIJA HRVATSKOG UGOVORA NAŠ JE STRATEŠKI INTERES’ Poruka buduće slovenske mandatarke

 AFP

Junaka nema, ali se našla junakinja. Vlada se mogla oprostiti dostojanstveno, ali to se neće dogoditi. Vlade bismo se mogli sjećati po mnogim dobrim stvarima, kao i premijera, ali se nećemo”, rekao je donedavni predsjednik Državnog zbora Gregor Virant, na početku rasprave za koju se očekivalo da će rezultirati padom vlade Janeza Janše i izborom nove mandatarke, Alenke Bratušek.

Izvanredna sjednica Državnog zbora počela je u 10 sati ujutro i očekuje se da će trajati 11 sati, nakon čega bi Slovenija vladu u kojoj su dominirale desne stranke trebala zamijeniti onom u kojoj bi većinu imala ljevica. Nova bi vlada trebala biti privremena i “projektna”. Nakon godinu dana ponovno bi tražila povjerenje u parlamentu ili išla na nove izbore, a bavila bi se s pet do sedam projekata, među kojima su i pokretanje infrastrukturnih projekata i ratifikacija hrvatskog ugovora o pristupanju EU.

Janša bi tako, nakon nešto više od godinu dana na vlasti, opet završio u oporbi i to zato što mu se, nakon što je Komisija za sprečavanje korupcije ustanovila da ne može objasniti porijeklo dijela svoje imovine, vladajuća koalicija počela osipati.

Nova je koalicija svoju složnost testirala odmah na početku današnje sjednice parlamenta - za novog predsjednika Državnog zbora izabran je Janko Veber i to sa 52 glasa, točno onoliko koliko novi savez Pozitivne Slovenije, Socijalnih demokrata, Građanske liste i Desusa ima ruku u parlamentu.

Sama Alenka Bratušek rekla je da ima tri cilja: normalizaciju, dijalog i struku. Naglasila je da će prioritet nove vlade biti dovesti Sloveniju mirno do prijevremenih izbora.

- Moj drugi prioritet bit će rad na zajedničkom dobru. Tko misli tražiti neki prestiž, u ovom projektu nema što tražiti. Kandidiram zato da nam u međuvremenu ne bude loše. Nećemo imati puni mandat, ali trebamo puno povjerenje - rekla je Bratušek.

Danas se dotaknula i Hrvatske.

- Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego predstavlja slovenski strateški interes - rekla je u pralamentu.

Osvrnula se i na poruke Janšine stranke koja je preko službenog Twittera poručila da će “trajanje Bratušek kao predsjednice vlade biti srazmjerno dužini njezine suknje” - aludirajući na njezinu sklonost da nosi suknje visoko iznad koljena.

- Voljela bih da žene ne prosuđujemo po dužini naših suknji, nego po značaju naših odluka - odgovorila je na provokaciju Alemka Bratušek.

Janša je bio uobičajeno ciničan.

- Što se tiče lijepih riječi, danas ih je bilo mnogo. To se može prepisati od bilo gdje - rekao je Janša, a dodao je i da bi volio vidjeti “kako ćete sastaviti vladu koja će biti sastavljena od samih stručnjaka”.

Ekonomski analitičar ljubljanskog Dnevnika Primož Cirman za Jutarnji kaže da oni koji previše očekuju od nove vlade mogu računati na “otrežnjenje” jer Janša ostavlja zemlju u teškoj situaciji.

- Janša je izabrao rješenja koja su bila na liniji s njemačkom politikom štednje. Najveća greška mu je bila što nije znao ljudima dati nadu da bi ih motivirao da se na godinu, dvije odreknu nekih stvari i da oni i sami vjeruju da će živjeti bolje. Kad neki političar traži od ljudi odricanja, on sam mora biti bez mrlje, a Janez Janša to nije - ocijenio je Janšinu vladavinu Cirman.

Dodao je da je zemlja izgubila godinu dana, a pritom nije bliže ekonomskom oporavku.

- Puno kompanija u međuvremenu je propalo, stopa nezaposlenosti vrlo je visoka. Čak i cilj da javnofinancijski deficit ove godine bude 3,1 posto, prema procjeni Europske komisije bit će 5,1 posto - zaključio je Cirman.

Bruxelles: Ne bojimo se za ratifikaciju

Europska Unija nema plan B i ne smišlja nikakvu alternativu za slučaj da se proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ne dovrši na vrijeme te da, kao posljedicu toga, ne bude moguće primiti Hrvatsku u članstvo 1. srpnja 2013.. U EU i dalje nedvojbeno računaju da će Hrvatska postati punopravna članica za točno četiri mjeseca.

Međutim, i dalje ostaje činjenica da Slovenija uopće nije započela proceduru ratifikacije jer se čeka konačni dogovor o načinu rješenja spora oko Ljubljanske banke. U EU kažu da nisu zabrinuti, ali smatraju da nije niti trebalo doći do ovakvog vremenskog tjesnaca da sada Slovenija proces ratifikacije mora riješiti u nekoliko tjedana. (Augustin Palokaj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:12