DIONIČARI PRIJAVILI PUPOVCA

‘Tražimo procesuiranje odgovornih za propast Tesla Štedne banke’

Zagreb, 201112.Srpsko narodno vijece.Odrzana je konferencija za medije na kojoj su se clanovi Srpskog narodnog vijeca obratili predsjednicima Hrvatske i Srbije povodom presuda generalima Gotovini i Markacu.Na fotografiji: predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Dobili smo prijavu protiv vodstva Tesla štedne banke - potvrđeno je jučer za Jutarnji iz Hrvatske narodne banke.

- Nije nam se obratio nitko iz Hrvatske narodne banke - reagirao je Zvonko Agičić, predsjednik Uprave Tesla štedne banke, u čijem Nadzornom odboru sjedi Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, a protiv kojih su anonimni dioničari banke podnijeli prijavu Hrvatskoj narodnoj banci. Faksimil prijave jučer je objavio portal Dnevno.hr, a u njoj dioničari prozivaju Upravu banke za zloporabu položaja, nesavjesno gospodarsko poslovanje te sklapanje štetnih ugovora. Traže da Hrvatska narodna banka reagira te poduzme potrebne mjere.

Prijete da će, ako HNB ne smijeni Upravu Tesla štedne banke, podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

“Zatražit ćemo procesuiranje odgovornih za propast te financijske institucije, prije svega viceguvernera HNB-a Davora Holjevca, ali i dr. Milorada Pupovca, predsjednika NO-a te banke, i svih ostalih koji su dozvolili da se banka nađe u tako teškoj poziciji”, navodi se u kaznenoj prijavi dioničara koju je objavio Dnevno hr.

“Milorad Pupovac ni na koji način nije reagirao da spasi eroziju banke”, upozoravaju dioničari u prijavi.

Inozemni kupac

Osnivanje Tesla štedne banke inicirao je prije dvije godine Milorad Pupovac, a banka je trebala pomoći srpskim izbjeglicama iz Hrvatske da se vrate i pokrenu vlastitu proizvodnju u Hrvatskoj. Banka se našla u problemima jer njezin temeljni kapital danas iznosi samo 37 milijuna kuna, a planirali su poslovati s najmanje 100-tinjak milijuna kuna. Banka je zbog manjka posla počela za “hladni pogon” trošiti vlastiti temeljni kapital.

Predsjednik Uprave Tesla štedne banke Agičić kaže da ne zna je li podnesena prijava ni tko ju je podnio. Kontaktirali smo i tri dioničara banke, dvojica su rekla da ne znaju ništa o prijavi, a treći se nije odazvao na naš poziv. Svi oni trebali bi se danas okupiti na redovnoj skupštini Tesla štedne banke na kojoj bi, kaže predsjednik Uprave Agičić, trebalo raspravljati o tekućem poslovanju banke, kojeg zapravo i nema. Agičića napisi u medijima ljute i kaže da su to sve podmetanja.

- Banka je pred prodajom. Našli smo investitora, inozmenu financijsku kompaniju iz EU koja je HNB-u već uputila zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela ili većinskog paketa dionica - rekao je Agičić.

Prodaja udjela

Riječ je o 29,12 posto vlasništva nad bankom koje ima Fond za razvoj Republike Srbije te 25,96 posto u vlasništvu Fonda za razvoj autonomne pokrajine Vojvodine. Te dvije institucije uložile su u banku 20 milijuna kuna.

- Imamo potvrdu i od manjih dioničara da su spremni prodati vlastite udjele pa bi sve to trebalo biti uskoro okončano - izjavio je Zvonko Agičić.

Priču o prodaji banke Milorad Pupovac već dugo nudi kao rješenje problema, ali dioničari su, čini se, postali nestrpljivi ili više ne vjeruju u Pupovčevu priču. Jedan od doničara banke je i Marinko Zadro, vlasnik županjske Sladorane, koji već dugo javno kritizira poslovanje banke te govori da ga Pupovac, otkako je banka zapala u probleme - ignorira.

- Kad je trebalo dati novac za banku, Pupovac me zvao valjda 20 puta, ali otkako sam prije dvije godine investirao dva milijuna kuna, nije mi se javio. Željeli smo najbolje, a ispalo je najgore - izjavio je za Jutarnji u svibnju ove godine Zadro.

Jučer ga nismo uspjeli dobiti na mobitel. Kažu da je na godišnjem odmoru te da će umjesto njega danas na skupštini biti pravnik Sladorane Branimir Kos.

Tesla štedna banka lani je prijavila prihode od 899,5 tisuća kuna te rashode od 9,7 milijuna kuna i godinu je nakon oporezivanja završila u gubitku od 8,8 milijuna kuna. Dioničari su se u prijavi žalili i na visoke plaće članova Uprave banke pa je zanimljivo da su na 16 zaposlenih u banci prijavili prosječnu neto plaću od 10,5 tisuća kuna, dok je godinu prije iznosila 14,6 tisuća kuna.

Nesposobna Uprava

Dioničari koji su poslali prijavu, kako se navodi na portalu, za neuspješno poslovanje prozivaju Upravu.

“Nesposobna Uprava dovela je banku u nezavidnu poziciju pa je jedino rješenje njihova smjena s vodećeg mjesta u banci. Zbog svega navedenog, od HNB-a tražimo da odgovori kako je moguće da se na čelu Nadzornog odbora banke nalazi Milorad Pupoavac (lingvist), dakle osoba koja nema nikakve veze s bankarstvom, te da ispita ulogu HNB-a u produženju mandata nestručne i nekompetentne Uprave Tesla štedne banke u sastavu Zvonko Agičić i Dubravka Filipčić. Ta Uprava je odgovorna što se ova banka danas nalazi u nezavidnoj poziciji. Članovi Uprave i prije ove pozicije u Tesla banci bili su neuspješni u svom poslu, te ih prate poslovni i financijski promašaj i gubici”, žale se dioničari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:15