BUDUĆI IZBORNIK

Igor Štimac: Marković je jedan bezobrazan čovjek i falsifikator

Neke stvari o Slavenu Biliću ne želim komentirati, poput ocjene koju si je sam dao za svoj mandat
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Daleko od toga da je Igor Štimac u prošlosti bio Mr. Perfect. Počnete li listati njegovu biografiju unatrag, morat ćete pažljivo preskakati crne rupe i blatne lokve da ne uprljate cipele. Ali danas, pogledajte ga danas? Najbolji komentator HTV-a kojega su ikada imali, zadnji trener koji je Hajduk doveo do naslova hrvatskog prvaka, budući izbornik. Je li to doista čovjek iz filma “Nećeš, razbojniče”? Stvarno je trebala izuzetna mentalna čvrstina, srčanost i drskost da bi se došlo ovdje gdje je Štimac danas. U petak navečer prenosio je utakmicu Njemačka - Grčka. Jutarnjim letom u pola šest on je već hitao u Varšavu, a u osam je bio svježe izbrijan za intervju. Jedan dan u Splitu i natrag u Varšavu, pa Kijev. To može samo “gladan” čovjek. Kad sam ga pitao odakle mu energija, našalio se da mu je sve to usadio kućni svetac Sv. Mihovil.

Kod Igora Štimca me oduševila izjava da će se Hrvatska izboriti za plasman na svjetsko prvenstvo u Brazil i boriti se za naslov svjetskog prvaka. Njegova drskost dlučila se obračunati sa sindromom male zemlje i kompleksom manje vrijednosti. Takav način razmišljanja Štimac će najuriti iz svoga vidokruga, jer on će 5. srpnja, kada preuzme kormilo nacionalne momčadi, naslijediti osmu nogometnu silu svijeta, najskuplje igrače ovog prijelaznog roka i jednu potentnu momčad, koju mora obogatiti dobrim rezultatom.

- Mi smo pokazali da imamo kapacitet za velike stvari. U Engleskoj devedeset šeste i dvije godine kasnije u Francuskoj nedostajale su sitnice da bi se otišlo do kraja. I nova generacija, koja je na pragu punog sazrijevanja, predestinirana je za velike stvari. Naravno, ako me izaberu, uslijedit će korekcije, želim dati momčadi novu dimenziju. U mojoj biografiji bilo je velikih rezultata i puno medalja, to želim prenijeti i na ovu generaciju igrača, koja je ‘gladna’ velikog rezultata. Tko neće bude spreman za takve stvari, otpast će...

Želio je podvući:

- Ne želim u ovaj projekt ući bahato i obećati naslov svjetskog prvaka, ali je sportski boriti se za što bolji rezultat. U taj projekt ulazim s igračima, koji su u tehničkom smislu među najboljima na svijetu, međutim, reputacija se ne gradi zvučnim izjavama, već rezultatima. Samo je rezultat mjerilo.

Možete li argumentirati svoj optimizam budući da nas čekaju dosad najteže kvalifikacije, u kojima ćemo se tući s Belgijom, Srbijom, Škotskom, Walesom, Makedonijom?

- Svaka utakmica bit će superteška, iako Hrvatska ne smije bježati od uloge favorita. Mi to jesmo i raduje me susret s najjačim reprezentacijama, što je u našem slučaju Belgija. Već za dva mjeseca morat ćemo pokazati ono što smo pokazali i na Europskom prvenstvu, ovdje ću se morati osloniti na ono što mi je Bilić ostavio, a ostavio je dobro profiliranu momčad. Vjerujem u postojeći kadar i u mlade, nadolazeće igrače, kojih Hrvatska ima. Želim pojačati kadar, kao što je Bilić pojačao momčad s Ćorlukom, Eduardom i Modrićem. Tražit ću više rješenja na svakoj poziciji, kao Nijemci.

Vaš najveći izazov bit će meč protiv Srbije?

- Iako mi to nije drago reći, to nije obična nogometna utakmica, ona nosi u sebi specifičnosti našeg podneblja, protkana je poviješću i zahtijevat će poseban režim i pripreme. Htjeli mi to priznati ili ne, u toj je utakmici previše drugih naboja da bi bila samo nogometna.

Kakav će nogomet igrati Štimčeva Hrvatska?

- Ne želim biti ničija kopija, želim nešto novo, prepoznatljivo, nešto što još nitko nije ponudio. Namjeravam iznenaditi s nečim novim, samo se nadam da će to igrači moći pratiti. Ali za novo treba vremena, a mi moramo paralelno proći kvalifikacije, igrati dobro i ostvariti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu. Nadahnuli su me Nijemci, Joachim Lowe ima 23 podjednaka igrača visoke klase. Mi baratamo samo s trinaest, no moja je ideja da moramo stvoriti team od 20 podjednakih nogometaša.

Rekli ste da imate svoje snimatelje, koji su već opipavali Belgiju i Makedoniju?

- Pratili smo ih na prijateljskim utakmicama, ali, na žalost, zbog obveza na Euru nismo pregledali materijal. No pred nama je dugo ljeto i dosta vremena za analize.

Hrvatski mediji, a i on sam sebe, ispratili su Bilića uz komplimente. Nije li, ipak, bilo pogrešaka?

- Ne bih želio komentirati ocjenu koju je sam sebi dao...

Svaki Cigo svoga konja hvali?

- U konačnici je ocjena Bilićeva opusa zadovoljavajuća. Neke stvari ne želim komentirati, ne želim stvarati zlu krv, kao što je bilo u kontekstu Slavenove izjave o nestručnosti komentatora HTV-a. Novine namjerno nisu željele provjeriti stvar, naslovnice su otišle, šteta je učinjena. No Slaven je bio korektan, nazvao je i rekao na koga je mislio. Nema zle krvi među nama, svatko od nas misli svojom glavom, ide svojim putem, ima svoj način...

Hoćete li forsirati mlade igrače, poput Kovačića, Vukušića, Vrsaljka, Kelave?

- Apsolutno, jer na njima ostaje nogomet. Ali, sve ovisi o tome što će prezentirati. U reprezentaciju se neće dolaziti urgent- pozivom predsjednika ili trenera, niti preko naslovnica. Svi će biti praćeni i moći će se svrstati uz one koji imaju određene kredite, ako to budu zaslužili. Vrata su otvorena, ali da bi se kroz njih prošlo, moraš zaslužiti da bi dijelio svlačionicu s Modrićem ili Srnom.

Vaš odnos sa Zdravkom Mamićem prolazio je kroz razne faze, od neprijateljstva do ljubavi i nemoralnih ponuda. Niti ste vi zaboravili ‘Nećeš, razbojniče’, niti je iz njegova pamćenja izbrisano da je ‘elementarna nepogoda hrvatskog nogometa’. Kažu duhoviti - Šuker, Mamić i Štimac se drže za ruke zato da se ne bi poklali?

- Ne vidim ništa loše u početku jednog novog odnosa. Mnogi nam zamjeraju ovaj ‘pakt’, no ono što se događalo u kampanji ja sam iz pamćenja izbrisao. Danas je svakome od nas jasno da to nije bio dobar i korektan rječnik, ali to je kampanja. Pred izbore se otvaraju crne kutije, traže pukotine i ‘hrapavi’ detalji u biografijama, a ti isti, koji su još jučer pljuvali jedni po drugima, danas sjede u saborskom kafiću i čavrljaju. Ne želim se zamarati odnosom s Mamićem, želim se baviti svojim poslom, odgovornost osjećam jedino prema navijačima. Laži i podvale bilo koje vrste me ne zanimaju, borit ću se talentom, a rezultat će na kraju reći sve o meni.

Zašto ste bili protiv Vlatka Markovića?

- Zato što je Marković, najblaže rečeno, jedan bezobrazan čovjek! Ne mogu dopustiti minoriziranje svoje uloge u hrvatskom nogometu i podcjenjivanje mojega rada unutar Hrvatske lige, Marković je namjerno od mene napravio najvećeg neprijatelja. Uvijek je minorizirao sve što dolazi s juga, posebno iz Hajduka. Bacio me u stranu, pokušavao degradirati kroz svaku riječ, iako je moj doprinos hrvatskom nogometu neusporedivo veći nego njegov. Pustite frizirane biografije, dok ima love, bit će i falsifikatora...

Ali, Srebrića ćete naslijediti?

- Srebrić je Šukerov problem, ne moj...

Vjerujete li da će Šuker raskužiti “močvaru”, kako HR nogomet slikovito naziva ministar Jovanović?

- Vjerujem da je zbog toga i krenuo u kampanju, da bi nogometu vratio dignitet. Na moju žalost, trebao je to učiniti prije dvije godine i prištedjeti mi puno muke i znoja, da je on pokušao, ja se u to ne bih ni upuštao. Vjerujem da su mu namjere časne, u Varšavi sam vidio da u Uefi ima izuzetan tretman i da mu se otvaraju svaka vrata. Siguran sam da će financijski ojačati savez i da će nogomet profitirati njegovim dolaskom.

Jeste li razočarani Bobanovim brzim odustajanjem?

- Boban ima kapacitet, međutim, odabrao je krivi put. Pokušao je doći kroz politiku, a takav pokušaj nikada nije dobar. Zar političkim ukazom nije došao i Marković, i vidite u što se to pretvorilo.

Prvog srpnja završava jedno ugodno razdoblje Štimčeva života, u kojemu se bavio novinarstvom.

- Moje zadnje novinarske destinacije bit će Varšava i Kijev. Opraštam se od jednog hobija, u kojemu sam doista uživao, puno sam proputovao i profitirao, vidjevši puno utakmica, puno sam i naučio...

Najbolja utakmica na Europskom prvenstvu?

- Portugal - Nizozemska 2-1. U taktičkom smislu me impresionirao Paulo Bento. Ukupno, nisam vidio puno inovacija, ali sam zapazio da su treneri na klupi uglavnom ‘mrtvaci’, jedino su Joachim Lowe i Paulo Bento dvanaesti igrač svojih momčadi.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06