JURIŠ NA SABOR

KAKO OSVOJITI NAJMANJE PET MANDATA? Otkrivamo strategiju Milana Bandića i njegove stranke za skore izbore

Zagrebački gradonačelnik nosit će listu u šestoj izbornoj jedinici, koja uz Peščenicu i Žitnjak obuhvaća i Sisačko-moslavačku županiju.Svjestan je da je baš područje te županije za njega idealno. Velika nezaposlenost i siromaštvo u gradovima na samo 60-ak kilometara od Zagreba. Bandić se tu najbolje snalazi
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - U kamionu bi se tako trebalo naći oko petsto litara ulja, tisuću komada mlijeka od pola litre, tonu brašna, graha iIi krumpira, pola tone šećera i isto toliko soli, riže i crvenog luka.

Bit će tu poslagano i 250 kilograma tjestenine, tisuću komada paštete i mesnog nareska, petsto komada šampona za kosu i tekućeg sapuna te sto komada pelena za tri dječja uzrasta.

Kamion bi danas, u subotu, iz Zagreba trebao stići u socijalnu samoposlugu u Vukovaru koja je otvorena prije godinu i pol dana kako bi bila na usluzi siromašnim građanima ovog herojskog grada.

- Bit će nam to velika pomoć. Zvali su nas iz stranke gradonačelnika Milana Bandića i pitali što trebamo jer nam žele pomoći. Još smo ih lani zamolili za pomoć, a tadašnje obećanje sad će napokon biti realizirano. I mi smo jako zahvalni na tome - kaže mi Irena Rajšić, jedna od osnivačica udruge Duga koja je pokrenula projekt socijalne samoposluge.

Dva dana kasnije, u ponedjeljak, prvog dana škole, zagrebački đaci osnovnih i srednjih škola, njih gotovo sto tisuća, na klupama će naći pakete udžbenika. Umjesto njihovih roditelja, platio ih je Grad Zagreb, novcem prireznih obveznika. Za tu namjenu izdvojeno je ukupno 84 milijuna kuna.

Samo nekoliko dana poslije, točnije u četvrtak, devetog rujna, gradonačelnik Milan Bandić sjedit će u Gradskoj skupštini, kada pročelnica Ureda za branitelje Vesna Helfrih bude obrazlagala njegov prijedlog gradskim zastupnicima.

Počast generalu

- Slijedom navedenog, gradonačelnik Grada Zagreba predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba da razmotri prijedlog i donese zaključak o proglašenju general pukovnika u mirovini Ante Gotovine počasnim građaninom Grada Zagreba.

Ne treba sumnjati da će Bandićev prijedlog proći, a general Gotovina postati 54. počasni građanin metropole.

Ove tri slike vrlo jasno pokazuju kako trenutno izgleda i kako će u sljedeća dva mjeseca izgledati izborna strategija Milana Bandića za skorašnje parlamentarne izbore.

U toj strategiji teško će se naći mjesta za konkretne gospodarske programa i mjere, porezne reforme, smanjenje ukupnog duga države i investicije.

Mjesta bi eventualno moglo biti za nekakvu strategiju o smanjenju nezaposlenosti ili zaustavljanju odlazaka mladih iz Hrvatske.

Bandić će naglašavati nešto drugo.

Socijalna osjetljivosti prema onima koji nemaju i solidarnost prema braniteljskoj populaciji.

I njegovi istomišljenici i njegovi protivnici slažu se kako je takva strategija očekivana.

- To je Bandićev način - reći će i jedni i drugi.

Razlikuju se samo u objašnjenjima.

Za ove prve, to je pragmatizam, to su načela njegove stranke - rad i solidarnost, pomoć onima koji su u potrebi, i zahvala onima koji su nas zadužili.

Za ove druge, radi se o klasičnom populizmu koji prelazi sve granice dobrog ukusa.

Uzmimo naprimjer generala Gotovinu i njegovo imenovanje počasnim građaninom Zagreba.

- U čemu je tu molim vas problem - kaže mi jedan član predsjedništva stranke Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti.

- To je najljepši mogući poklon generalu za njegov 60. rođendan. To je jedini razlog zbog čega je sada upućen taj prijedlog. Generala Markača počasnim građaninom proglasili smo u svibnju kada je on slavio 60. rođendan. I to su jedini razlozi i to je jedina istina - tvrdi.

Politički protivnici smiju se takvim objašnjenjima.

Za njih to nije ništa drugo nego skupljanje jeftinih političkih poena pred izbora i pomalo nakaradno kićenje imenom generala koji je obilježio Domovinski rat.

- Taj prijedlog će proći jer nitko nije lud da ga odbije. Ali treba biti pošten i reći - degutantno je da se preko Gotovininog imena pokušava pridobiti glasače. Ako je i od Bandića, previše je - kaže mi jedan političar iz redova Domoljubne koalicije.

Milan Bandić na sljedeće parlamentarne izbore izlazi u nadi da će upravo on biti jezičac na vagi oko sastavljanja nove vlade.

Njegovi najbliži suradnici uvjeravaju me kako će stranka osvojiti najmanje pet mandata i kako će se i Bandića morati nešto pitati kada se budu sastavljale postizborne koalicije koje će omogućiti desnom ili lijevom bloku potrebnu većini. U to me uvjeravaju unatoč redovitim mjesečnim anketama prema kojima imaju potporu između 1,2 i 3,3 posto glasača.

Novi fijasko?

Uvjereni su kako stranka neće doživjeti fijasko kao Bandić na parlamentarnim izborima prije četiri godine.

Prije održavanja tih izbora, dakle u ljeto 2011., Bandić je praktički činio sve ono što čini i danas.Dijelio je šakom i kapom.

Nekoliko mjeseci prije izbora, dakle u ljeto 2011., potrošio je više od 1,5 milijuna kuna na donacije raznim udrugama za razne namjene.

Radi se o sredstvima proračunske zalihe, a Bandić kroz proračun svake godine kroz donacije podijeli oko 15 milijuna kuna.

Tada je 40 tisuća kuna dao Savezu antifašističkih boraca za tiskanje knjige, 50 tisuća kuna nogometnom klubu Dinara iz Knina, isto toliko za Vinkovačke jeseni, ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita dao je 116 tisuća kuna i još 63 tisuće kuna za pomoć crkvi Svetog Jurja u Derventi.

Kako je dijelio možda najbolje pokazuje slučaj udruge Mustapići.

Snaga stranke

Naime, tog je ljeta stanoviti Đuro Mustapić iz neumskog zaleđa odlučio okupiti sve Mustapiće u mjestu Hutovo, odakle su Mustapići porijeklom. Đuro je prebrojao da ima ukupno 700 prezimenjaka, pa je nakon što je osnovao udrugu, a kako bi ostvario plan, zamolio Bandića za pomoć. Bandić nije dugo razmišljao i na račun udruge uskoro je stiglo deset tisuća kuna.

No, ni Mustapići i razne udruge, ni dodijeljeni novac prireznih obveznika grada Zagreba, nisu mu pomogli.

Tada se sa svojom nezavisnom listom kandidirao u četiri izborne jedinice. U prvoj i sedmoj dobio je tek nešto više od dva posto potpore, a u drugoj i šestoj gotovo tri posto.

Ukupno je za njegovu nezavisnu listu glasalo 24 tisuće birača.

I danas dijeli kroz donacije, ali prelistavajući akte gradonačelnika, mnogo manje nego 2011.

Da, dao je Alkarskom društvu u Sinju 200 tisuća kuna povodom obilježavanja 300. alke, još 30 tisuća kuna dječjoj alki, i 15 tisuća kuna općini Kijevo za Kijevsko lito, i općini Ružić 7 tisuća kuna za folklorne llindanske večeri te 40 tisuća eura za popločavanje Trga svetog Ivana Pavla II. oko katedrale u Sarajevu, ali uvjeravaju me njegovi najbliži suradnici, donacije različitim vjerskim, braniteljskim, kulturnim i sportski udrugama, više nisu u prvom planu.

- On je na prošle parlamentarne izbore išao neozbiljno, pod egidom kako je na predsjedničkim izborima 2009. dobio 800 tisuća glasova. Sada ima stranku iza sebe i samo to je već veliki napredak u odnosu na izbore prije četiri godine - kaže mi jedan član predsjedništva Bandićeve stranke.

Na smanjenje donacija, Bandića su praktički natjerali oporbeni klubovi u Skupštini nakon što su mu u srpnju dva puta odbili rebalans proračuna. Prvi put Bandić je svoj prijedlog sam povukao, a drugi put mu je većina odbila dignuti ruku.

Rebalans proračuna trebao je povećati prihode grada za 250 milijuna kuna, odnosno proračun sa 6,85 na 7,1 milijardu kuna, a to povećanje u najvećem dijelu odnosilo se na mogući ishod sudske tužbe koju Grad vodi na Trgovačkom sudu prema kojoj od države traži 205 milijuna kuna plus kamate. Taj novac, naime, Grad je od 2008. do 2011. uplatio u Državni proračun za decentralizirane funkcije iako nije trebao.

Od tog povećanja prihoda dio se trebao izdvojiti za kupnju udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, za izgradnju dodatne dvije fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, a za oko šest milijuna kuna trebao se povećati proračun ureda gradonačelnika.

- On je pod izlikom kupnje knjiga za učenike, tim rebalansom prije svega htio omogućiti sebi povećanje sredstava kako bi novcem Zagrepčana mogao financirati vlastitu kampanju. Klasični Bandić - ukazuje jedan SDP-ovac.

Ipak, Bandić je preraspodjelom novca unutar gradskih ureda pronašao sredstva za udžbenike, te bi se odluka SDP-a da se izbori održe već sredinom studenoga mogla protumačiti kao poklon zagrebačkom gradonačelniku.

Sto tisuća zagrebačkih obitelji neće morati potrošiti niti kune za udžbenike, a to je poprilično puno glasova na koje bi se moglo računati, posebice kada se zna da se sve knjige praktički neće ni otvoriti, a već će doći do izbora.

U Bandićevoj stranci kažu kako bi se do kraja ovog mjeseca trebale složiti liste kandidata s kojima će krenuti u pohod na pet mandata. Idu u prvu, drugu, šestu i sedmu izbornu jedinicu, najvjerojatnije u petu te dijasporu.

- Bit će ljudi iz stranke, ali i poneki kapitalac. Sastavljanje listi je težak posao, ali ako se kao kod nas zna tko je zadužen za koji posao, onda tu ne bi trebalo biti problema - kažu.

Mnogo veći problem, objašnjavaju, imaju HDZ i SDP. Neki njihovi gradonačelnici, župani i načelnici već su odradili nekoliko mandata na tim funkcijama i sada očekuju krunu karijere - ulazak u Sabor.

- A neće biti mjesta za sve, a ako i bude, ti ljudi, koji odlično rade posao i imaju veliku potporu mještana bit će zadnji na listama. Neki kvalitetni slavonski gradonačelnici već su nam se javili za moguću suradnju ukoliko ispadnu iz kombinacija - tvrdi naš sugovornik.

Zagrebački gradonačelnik nosit će listu u šestoj izbornoj jedinici, koja uz Peščenicu Žitnjak obuhvaća i Sisačko-moslavačku županiju.

Iako ovaj zagrebački kvart za njega ima veliku simboliku jer upravo je iz tog dijela Zagreba krenuo u političke vode sredinom 80-ih, Bandić je svjestan da je baš područje susjedne županije za njega idealno.

Velika nezaposlenost, mnogo obitelji koje primaju socijalnu pomoć i nerazvijenost općina i gradova na samo 60-ak kilometara od Zagreba, područja su u kojima se Bandić najbolje snalazi i upravo tamo gdje nedostaje kruha, ali i igara, on bi mogao poentirati.

- On tu županiju vidi kao nekad Kozari bok. Sjetite se kada je prije petnaest godina tamo hodao po blatu. Od tada je dobio pet mandata - kaže mi njegov suradnik.

Osim toga, u toj županiji počeo je slagati i svoju stranačku infrastrukturu. Dogradonačelnik Petrinje Branimir Bešlić, danas nezavisni, a prije dvije godine HDZ-ov kandidat, prije nekoliko dana već je prešao u Bandićeve redove, a u stranci tvrde kako obavljaju razgovore s još nekoliko načelnika općina u tom kraju.

- Prešao sam u njegovu stranku jer je Bandić jedini prepoznao patnje ovog kraja u Domovinskom ratu. Prije nekoliko tjedana gradovi Petrinja i Zagreb potpisali su sporazum o prijateljstvu, a ja osobno smatram da je on jedini čovjek koji uistinu želi pomoći - kaže Bešlić.

Slična je stvar, tvrde, i u petoj izbornoj jedinici.

Sa HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Penavom, zagrebački gradonačelnik uskoro će potpisati povelju o prijateljstvu između Vukovara i Zagreba, a stranačka povjerenica u toj izbornoj jedinici bit će Mirjana Semenić Rutko, vukovarska vijećnica koja je iz redova HDZ-a prešla Bandiću.

‘Napad’ na Rijeku

- Njena ideja je bila za humanitarnu pomoć. Neki će sad reći da je to populizam, no što ti isti nisu poslali pomoć gladnim ljudima i bili populisti. Briga ljude za nove ceste i uređenje okoliša, kada nemaju što jesti, kada ne znaju kako platiti račune jer nemaju posla - jobjašnjava edan naš sugovornik.

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, u Bandićevoj stranci uvjeravaju me da će nakon Vukovara i Knina, u sljedećih nekoliko dana osnovati organizaciju i u Rijeci.

Kažu kako vode razgovore s nekoliko istaknutih članova braniteljske populacije u tom gradu te kako bi upravo oni trebali biti na čelu riječke organizacije.

- Najvjerojatnije nećemo na izbore u osmoj jedinici jer sve to košta. Ali, u Rijeci ćemo imati kvalitetnu ekipu. Parlamentarni izbori za nas su početak jedne dugoročne priče, a to su lokalni izbori - kaže naš izvor.

Stranka do izbora neće u koalicije, iako imaju poziv saveza Radimira Čačića i Ive Josipovića. Iako im je obojici dodijelio gradske poslovne prostore u Hatzovoj ulici za potrebe njihovih stranaka, zbog bivšeg predsjednika neće u tu koaliciju. Bez obzira što ga u taj savez poziva bivši ministar financija Slavko Linić, koji će se naći na Josipovićevoj listi u osmoj izbornoj jedinici kao nezavisni kandidat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:26