SLUČAJ IZ KARLOVCA

'Nasilni policajac premlatio je prvo mene pa još jednog klinca izato mi mora platiti 400.000 kuna'

Alen Ajkić (24), kriminalac koji je često u zatvoru, tuži policajca Kristijana Maglića koji ga je navodno brutalno pretukao. Jedan svjedok tvrdi kako je Ajkić zapravo zadobio lakše ozljede, a da ga je kasnije izudarao otac upravo zbog odštetnog zahtjeva. No, Maglić je pretukao i drugog mladića...
 Biljana Gaurina/Cropix

Sitni, ali uporni karlovački lopov Alen Ajkić (24), koji godinama provalama i krađama pokušava okrenuti neku veću lovu, mogao bi to konačno učiniti na za njega krajnje neobičan način - pošteno i legalno. Ajkić je široj hrvatskoj javnosti poznat kao žrtva brutalnog policijskog iživljavanja prije više od četiri godine.

U međuvremenu se štošta toga izdogađalo. Kristijan Maglić, policajac koji je pretukao Ajkića, zbog toga je proglašen krivim i pravomoćno osuđen te je dobio otkaz u karlovačkoj policiji, gdje je svojevremeno čak bio i nagrađivan za predan rad.

Brutalni obračun

Posrnuli policajac nije izvukao pouku u slučaju Ajkić, pa je tri godine i tri mjeseca kasnije, na istom mjestu gdje i Ajkića, pretukao još jednog karlovačkog mladića, nanijevši mu teške tjelesne ozljede, a nedavno je optužnica iz toga slučaja u karlovačkom Tužiteljstvu dobila oznaku pravomoćnosti.

Alen Ajkić je to proteklo vrijeme uglavnom provodio po zatvorima, a vratio se, kaže na društvenim mrežama, jači nego ikad. A uskoro bi mogao biti i bogatiji nego ikad.

Na Općinskom sudu u Karlovcu, naime, on je, paralelno s postupkom koji se vodio protiv policajca Maglića, podnio tužbu s odštetnim zahtjevom od 400.000 kuna, koje potražuje od države, odnosno policajca Maglića. Spis je mirovao nekoliko godina jer se čekao rasplet kaznenog predmeta.

Nakon što je on okončan pravomoćnim rješenjem, ponovo se aktivirao i postupak po Ajkićevoj tužbi radi naknade štete. Održana su dva ročišta, u ovom trenutku provode se dodatna medicinska vještačenja te bi presuda trebala uslijediti, smatra njegov odvjetnik Željko Olujić, početkom iduće godine.

- Razvuklo se sve to jer je nakon osude policajca uložena žalba, pa građanski sud nije bio dobio cjelokupni spis s kaznenog suda, onda su zatražena dodatna vještačenja. Vjerujem da će u prvoj trećini iduće godine postupak biti gotov. Ne vjerujem da ćemo se naplatiti od policajca, već od države, iako bi oni solidarno trebali sudjelovati u obeštećenju. Na njima je da se kasnije dogovore kako će podijeliti trošak, to već nije naš problem. Mi ćemo inzistirati na obeštećenju od Republike Hrvatske - rekao je Ajkićev odvjetnik Olujić.

Brutalni obračun dogodio se proljetne večeri 2010. godine.

Mario Pusic / Cropix
Karlovac, 220311.Na Opcinskom sudu u Karlovcu zapocelo je sudjenje policajcu Kristijanu Maglicu (desno) okrivljenom da je prosle godine u ozujku brutalno pretukao karlovackog delikventa Alena Ajkica (lijevo s lisicama).Foto: Mario Pusic / Cropix

FOTO: TUŽITELJ U LISICAMA Alen Ajkić podigao je tužbu za nadoknadu štete protiv Kristijana Maglića, a u međuvremenu je osuđen za provalu u automobil pa je na sudska ročišta dolazio iz zatvora okovanih ruku i u pratnji pravosudnih policajaca. Maglić je u međuvremenu dobio otkaz u karlovačkoj policiji

Dvije verzije sukoba

Policajac Maglić kod benzinske postaje Tifon našao se s dvojicom kolega policajaca, Marinom Hajkom i Goranom Lipošćakom, a svi su bili izvan službe. Tvrdio je da mu je tada prišao Ajkić kojega je poznavao od ranije jer ga je obrađivao kao policajac prijestupnika, i počeo ga vrijeđati riječima: “Što je, pič..?”, “Što je sad, mater vam j... pandursku, sad mi nećeš uzet vozačku, sad te strah, ha?”. Maglić se, kaže, nije obazirao na Ajkićevo prostačenje, već je, ignorirajući ga, krenuo prema obližnjem travnjaku obaviti nuždu.

- On me pratio i fantazirao, pomislio sam da je pijan i pod nekim drogama koliko nije bio normalan. U jednom trenutku se zaletio prema meni i pokušao me udariti nogom. Ja sam mu nogu uhvatio rukom i ‘počistio’ ga udarcem nogom u njegovu stajnu nogu. Pao je na pod, digao se, a potom opet pao na neku gajbu - ispričao je Maglić svoju verziju, koja je od Ajkićeve bila potpuno oprečna.

- Jednu ruku držao je u džepu, a drugom me dozivao. Ne znam je li imao što u ruci, ali udarac koji sam zadobio sleđa u lijevu stranu lica, možda šakom ili nekom palicom, oborio me na pod i na trenutak sam izgubio svijest. Istina je da sam im psovao policijsku mater, ali bilo je to nakon što sam pretučen - optuživao je Ajkić.

Maglićevi kolege policajci podržali su Maglića u svojim iskazima, a Ajkićevi prijatelji s kojima je lumpovao svjedočili su u njegovu korist.

Lice puno hematoma

Njegovo lice prepuno hematoma te zatvoreno oko nisu išli u prilog policajčevoj verziji o padu na gajbu, međutim pojavio se svjedok Danijel Plivelić, bivši Ajkićev prijatelj koji je posvjedočio da je Ajkiću brutalne ozljede ustvari nanio otac. Sudu je rekao da se zapio s Ajkićem, nakon što je ovaj pretukao djevojku, te da mu je rekao kako mu je u životu bitan samo novac te da ga je zato istukao otac, a sve kako bi težim ozljedama izvukao više novca u odšteti. Dogodilo se to, prema njegovim riječima, na putu od mjesta događaja do bolnice.

Plivelić je nakon iskaza policiji prijavio Ajkićeve prijetnje. Područje sukoba pokriveno je nadzornim kamerama, međutim, sporni kut ipak je bio izvan dosega tehnike, što je ostavilo prostora za razne spekulacije.

Saslušani su i policajci koji su kobne noći intervenirali, pa je tako Tihomir Bandula rekao da je iz Opće bolnice Karlovac dobio informaciju da su Ajkića pregledala trojica specijalista utvrdivši mu tek lakše ozljede. Brojne frakture na njegovoj lubanji evidentirane su 12 sati kasnije, nakon pretrage magnetskom rezonancom.

Karlovačka policija uopće nije bila izvijestila javnost o ovom slučaju, a nakon medijskog izvještavanja “posjetila” ih je interna kontrola. Nakon višednevnog češljanja suspendirano je čak šest policajaca, a trojica su bila kazneno prijavljena zbog krivotvorenja službenih isprava, odnosno zbog prikrivanja podataka o premlaćivanju.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 03:14