TEROR PARTIJANERA

Vodički nautički turizam zbog njih je na lošem glasu

 
 Boris Kovačev / CROPIX

ACI-jeva marina Vodice. Pupak hrvatskog nautičkog svijeta. Središte Jadrana iz kojeg je nautičarima sve dostupno - i sjever i jug. Ovdje na par koraka od broda imaju sve: tržnicu, ribarnicu sa svježom ribom, mesnicu, trgovački centar, poštu, ljekarnu, Autobusni kolodvor... Zato je marina i dandanas puna.

Marina je sagrađena prije 34 godine. Vodice je vinula, zajedno sa svim marinama u ACI-jevu lancu, u sam vrh svjetskog nautičkog turizma: ekskluzivni butici, skipers club s kožnim foteljama, sjajan riblji restoran... Bilo je to kultno mjesto nautičara iz cijelog svijeta. I to u vrijeme bivšeg režima koji nije baš bio sklon ovoj zabavi “dokonih bogataša”. Prošao je rat, dobili smo hrvatsku državu, postali smo dio Europe, ali bez Vodica.

Ovo ugodno mjesto s odličnim hotelima, apartmanima i plažama, s mirnim obiteljskim turizmom i popularnim regatama sasvim se prirodno uklopilo u ekskluzivni nautički svijet. Ali, u posljednjih osam godina postao mu je neugodni, čak i agresivni susjed, čemu smo upravo postali neposredni svjedoci. Nakon teške neprospavane noći silazimo s broda i odlazimo na noćašnje izvorište užasne buke.

Pijemo kavu u buffetu-pizzeriji Toni i razgovaramo s vlasnikom Darkom Sladoljevim koji i živi tu blizu, u ulici Dulcin.

Boris Kovačev / CROPIX

Burne noći

- Sve je točno što kažu nautičari. Patimo i mi domaći. Jučer sam zvao policiju zbog preglasne muzike. Kao i inače, ne mogu poduzeti ništa, Lokali imaju dozvolu za radno vrijeme do 2 ujutro a noćni klubovi do 4. Uvjet je da se sve odvija u zatvorenom prostoru. Ali, neki otvore sve prozore, a imaju i pomični krov. Nije samo buka, nego posvud obavljaju nuždu, povraćaju... Mi stanari pisali smo i peticije, ali nitko nije poduzeo ništa - priča Sladoljev.

Kada se požalio na sav taj užas, rekli su mu: “Onda ti je najbolje da se preseliš u polje!”

I vodički Autobusni kolodvor lijepo se uklapa u cijelu priču. Tamo kafić radi 24 sata. To je stjecište svih onih koji su nakon burne noći još ostali na nogama, kao nekad zagrebačka “gumica”.

Temi se pridružuje i Josip Bengez, naš sugovornik s C-gata:

- Cijeli C-gat ljeti svake noći umire od buke. Poznajem bivšu gradonačelnicu Branku i njezina supruga pa sam ih pozvao da kod mene pokušaju prespavati jednu noć na brodu. Inspekcija ide po restoranima i stavlja limitatore buke kada se tijekom ručka i večere puštaju dalmatinske pjesme, ali limitatora za noć nigdje nema - kaže Bengez. Dodaje da je zadovoljan marinom, samo da nema te buke. - I ja i žena tu se osjećamo kao kod kuće.

Sljedeća naša sugovornica je direktorica Turističke zajednice Vodice.

- Danas u Vodicama imamo 18.500 gostiju, što je 20 posto više nego lani. Smješteni su u hotelima, apartmanima, kampovima... Imamo 250 kilometara biciklističkih staza, organizirane izlete, ronjenje, puno restorana, barova, kafića... Kod nas se odmaraju obitelji, mi smo centar zabave, kod nas se opuštaju sve generacije - obavještava nas direktorica TZ-a Anita Franin Pećarica.

Strategija

A nesnosna noćna buka?

- Posjećuje nas mlađa populacija koja se dolazi ovamo zabaviti...

Ljudi ne mogu spavati, žale se, pišu peticije, tranzitni nautičari radije idu na bove?

- Ove godine nemamo toliko primjedbi, nismo još primili niti jednu prijavu. Komunalci i inspekcije rade svoj posao - tvrdi direktorica TZ-a te dodaje da su pokušali nešto poduzeti protiv noćnog terora, ali je to više stvar kontrole te buke.

- Prije dvije godine donesena je Strategija razvoja vodičkog turizma do 2020., koja predviđa da se odrede zone izvan mjesta - objašnjava Anita Franin Pećarica.

Nova gradonačelnica Vodica, Nelka Tomić, preuzela je dužnost prije nepuna dva mjeseca.

- Založit ću se zajedno sa svojim suradnicima da Vodice postanu ugodno mjesto za sve turiste i da bude što manje buke. Iduće godine donijet ćemo drugačije odluke, ali idemo i naruku ugostiteljima. Analizirat ćemo situaciju, provjeriti izvore i jačinu buke pa onda odlučiti da li dislokacija ili nešto drugo - veli nova gradonačelnica Nelka Tomić.

Napokon odvezujemo cimu i napuštamo ACI-jevu marinu Vodice. Ispraća nas direktor marine Stanko Skočić. Zadovoljna osmijeha jer će napokon vodička nautička muka i njegovo svjedočenje ipak doći dalje od gluhih vodičkih institucija. A koliko će to imati uspjeha, opet ovisi o tim istim institucijama. Možda i odgovarajuća državna ministarstva i druge institucije poduzmu nešto za spas vodičkog nautičkog turizma koji je već došao na zao glas.

Goste oduševljava njihova srdačnost

Gosti su puni hvale za posadu marine, i u anketi i u susretima na gatu. Jedan od njih je i Željko Milovčić, Zagrepčanin podrijetlom iz Stona koji živi u Beču i ovdje je na vezu već 32 godine. Kaže da je ga je ovdje sve ovo vrijeme zadržala susretljivost i srdačnost posade, što je preraslo u pravo prijateljstvo. I to se odnosi baš na sve: od mornara i recepcije do direktora.

Na fotografiji: voditeljica recepcije Slavica Škočić i recepcionerka Ivana Antić Stošić

A u marini Vodice osoblje se i nije puno mijenjalo. I sam direktor Stanko Skočić u marini je počeo raditi prije punih 32 godina, šefica recepcije Slavica Skočić u marini Vodice je već 30 godina, vođa posade Vladimir Mikšić ovdje je 28 godina, recepcionarka Ivana Antić Stošić radi u marini 22 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:22