EKSKLUZIVNO

NEDJELJNI PRVI OTKRIVA: Otvara se Vip Jazz klub na Trgu koji će promijeniti Zagreb

ZAGREB - Iza crnih, golemih vrata u Cesarčevoj ulici, tik do Gradske kavane na Trgu bana Jelačića, ovih dana dežura jedan portir. Stoji kraj stepenica koje vode u gradski podrum. Tu će se nalaziti jazz klub VIP, odnosno “klub svih klubova”, kako mu tepaju njegovi vlasnici i idejni začetnici. Dražen Kokanović čeka me na stepenicama i uvodi u golemu halu pod zemljom.

Radnici se nešto vrzmaju, izvode završne radove, a mi ulazimo u prostor od 500 četvornih metara.

Jedinstveno je to mjesto na Trgu bana Jelačića, koje će danju biti kafić za opuštanje, ispijanje kave i čaja, i prostor za poslovne sastanke, od 20 do 24 sata mjesto za live koncerte i kulturne i glazbene programe, a od ponoći do jutarnjih sati pravi noćni klub. Dugoočekivani klub otvara se 12. prosinca! U prostorije VIP-a, za koji je pomno isplaniran svaki milimetar, prvi je u društvu vlasnika Kokanovića ušao Nedjeljni Jutarnji.

- Oprez! Klub je zajedničko djelo svih nas. Iznimno je važno da se iskaže poštovanje prema tim ljudima, a ne samo meni - upozorio me i prije nego što sam uspio pohvatati kako izgleda interijer budućeg okupljališta svih generacija.

Ozbiljan klavir

Shvatio sam, odgovoram mu, još iz e-maila, u kojem je predstavio svoju moćnu gomilicu. Nemoguće je nadmašiti njegov opis svojih suradnika.

Kokanović kaže sljedeće: “ Saša Randić, arhitekt, projektirao je sve u klubu. Honorar - nula kuna za dvije i pol godine rada. Miro Vidović, svi su kod njega snimili ploče, vjerojatno najbolji inženjer akustike. Toliko je skroman da je pozvao jedinog čovjeka kojeg poštuje, a mogao je to sam odraditi. Nijemac koji je projektirao preko 200 koncertnih dvorana na svijetu. Pitajte Vidovića o kakvoj se faci radi. Honorar - nula kuna. Miro će imati studio u klubu, snimat ćemo sve koncerte i izdavati CD-e. Miro mi je nabavio i klavir, Yamaha C7. Ozbiljan klavir, iako polukoncertni. Namještaj. Moj drug Jonke. Jonke je toliko opsjednut dizajnom da zna zaboraviti na svoje korijene. Jednom sam mu morao objašnjavati tko je njegov djed. Najvažnije. Nikola Devčić Mišo. Doveo u Zagreb sve najistaknutije misleće ljude svijeta. Moj brat. Urednik programa u klubu i ozbiljni, lijevi ekstremist.”

Dakako, Kokanović je tim koji stoji iza novog kluba predstavio duhovito i prijateljski.

Randić je jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih arhitekata, Sven Jonke nagrađivani dizajner iz dizajnerske grupe Numen, Miro Vidović osnivač je najpoznatijeg hrvatskog glazbenog studija - Morris studio, Devčić osnivač i direktor Subversive film festivala, a Kokanović autor Jazz festivala.

Dizajnerski stolovi

U impresivne rezultate ovog uglednog tima već sada, osam dana uoči otvaranja, uvjerili smo se čim smo ušli u prostorije novoga kluba.

Podrum Gradske kavane, odnosno prostor VIP kluba, prostire se na 500 četvornih metara.

Glavninu prostora ispunit će dizajnerski stolovi i stolci izrađeni od drva.

Stolci imaju mali, zanimljiv i praktičan dodatak; svojevrsnu kuku na naslonjaču za koju se može objesiti kaput, i manju izbočinu pri dnu na koju se može dignuti noga. Stolovi su također posebna priča; okrugli su i montažni.

Ploču je, naime, moguće odvinuti i sklopiti. U klubu će biti ukupno 30 stolova i 102 stolca, a jednom, kada se uklone, u klubu će bez problema moći plesati između 400 i 500 ljudi.

- Takve stolove lakše je ukloniti kad završi naš program, obično oko ponoći. Tada ćemo ih uklanjati kako bismo prostor pretvorili u plesni podij - kaže Kokanović.

Umirujuća atmosfera

Uzduž prostora nalaze se i dva šanka, svaki dužine oko 11 metara. Prednji dio hale, na južnoj strani, zauzima pozornica. Trenutno se tamo nalazi jedan klavir, a uskoro će na njoj nastupati neki od najpoznatijih hrvatskih, ali i svjetskih izvođača.

Kraj pozornice nalazi se i studio za snimanje albuma. Zadnji od četiri zida, odmah kraj ulaza u klub, pravi je DJ pult. U samom ulazu smjestila se i garderoba, a na kraju obližnjeg hodnika nalaze se i tri opremljena toaleta, od kojih je jedan namijenjen za osobe s invaliditetom.

- Važno je istaknuti da je akustika u klubu izvedena na najbolji i najprofesionalniji način, a kvalitetom ćemo se moći mjeriti i sa samom koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Toliko je truda uloženo u cijelu priču. U svaki segment kluba išlo se do u milimetar, a naš prostor dići će letvicu među ostalim zagrebačkim klubovima - kaže Kokanović.

Već sada, iako nekoliko radnika još uvijek radi na uređenju, može se osjetiti umirujuća atmosfera u klubu. A svega nekoliko metara od nas nalazi se najživlji i najfrekventniji trg u metropoli.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:30