ŽENE ATOMSKOG GRADA

'NISMO SMJELE NI ZNATI ŠTO RADIMO, A STVARALE SMO ATOMSKU BOMBU' Otkrivena priča o junakinjama grada 'X'

Oak Ridge bio je centar obogaćivanja uranija koji je korišten za izradu prve atomske bombe. Ovo je priča žena koje su radile u njemu

U jesen 1942. godine stanovnici ruralnog dijela istočnog Tennesseeja obaviješteni su da preko noći moraju napustiti svoje farme i domove čiji vlasnik postaje američka vlada. Na 24.000 hektara površine ubrzo je nastao tajanstveni grad s oko 75.000 stanovnika za čije postojanje u javnosti se doznalo tek 1949. godine, kad se razbuktao hladni rat. Oak Ridge, kako se zvao tajni instant grad u Tennesseeju, bio je dio projekta Manhattan koji je 1945. godine rezultirao atomskom bombom.

U strogo povjerljivim dokumentima projekta Manhattan, čiji je vojni direktor bio general Leslie Groves, a znanstveni voditelj fizičar Robert Oppenheimer, Oak Ridge nazivan je lokacijom X, dok je Los Alamos, grad u Novom Meksiku, bio lokacija Y. Sinonim za atomsku bombu postala je lokacija Y jer su u Los Alamosu živjeli i radili tada najveći svjetski fizičari poput Richarda Feynmana, Enrica Fermija, Edwarda Tellera, Hansa Bethea i ostalih.

Sudbine žena

Ipak, uz te nedvojbene znanstvene velikane, doprinos stvaranju atomske bombe dale su i tisuće mladih žena angažiranih na lokaciji X, odnosno Oak Ridgeu, gdje se radilo na obogaćivanju uranija. O tim nepoznatim heroinama atomskog doba govori knjiga “The Girls of Atomic City: The Untold Story of The Women who Helped Win World War II” američke znanstvene novinarke i publicistkinje Denise Kiernan. Prošlogodišnji bestseler na listi New York Timesa, knjiga “The Girls of Atomic City”, koja je ovih dana doživjela novo izdanje, prati sudbinu desetak običnih žena angažiranih na projektu Manhattan.

Naime, SAD-ovo uključenje u Drugi svjetski rat rezultiralo je ozbiljnom nestašicom muške radne snage pa je američka vlada u Oak Ridgeu odlučila zaposliti žene. No, prije nego što su se počele boriti za jednaka prava na tržištu rada, te su žene morale pobijediti Hitlera i Hirohita.

Kad su tijekom Drugog svjetskog rata stigle u Oak Ridge, sve su one bile mlade djevojke neupućene u tajni atomski program. Među njima bila je i Celia Czapka Klemski, koja je nedavno proslavila 95. rođendan. Rođena je u ruralnoj Pensilvaniji kao jedno od šestero djece iz braka poljskog rudara i brazilske domaćice. Kad joj je bilo 17 godina, Celia je u potrazi za poslom otišla u Washington, a zatim u New York, gdje je radila kao tajnica na Manhattanu. Jednoga dana 1943. godine šef joj je priopćio da će ubuduće raditi u tajnom gradu u Tennesseeju.

- Rekla sam majci da odlazim raditi u tajni grad, a ona se usprotivila. ‘Ne možeš ići u neki tajni grad’, rekla mi je majka. No, nisam je poslušala - prisjetila se Celia Klemski koja je spakirala kofer, a zatim vlakom, vozeći se u prvoj klasi, iz New Yorka otputovala u Tennessee. No, silazak u Oak Ridgeu bio je veliko razočarenje jer je ugazila u blato i uništila svoje nove crne cipele.

- Morala sam ih baciti. To mi je slomilo srce - rekla je Celia Klemski koja je u Oak Ridgeu bila tajnica inženjera i časnika Charlesa Vanden-Bulcka, bliskog suradnika generala Grovesa.

Iako je njezin prvi dojam o Oak Ridgeu bio negativan, tada 24-godišnja Celia Klemski zavoljela je svoj novi dom. - Do 1945. godine Oak Ridge bio je grad sa 75.000 stanovnika u kojem se radilo 24 sata na dan. Grad je imao jedan od najvećih sustava autobusnih linija u SAD-u i trošio je više električne energije nego New York - rekla je Celia Klemski koja je u Oak Ridgeu upoznala svoga budućeg muža i ostala ondje živjeti do danas.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:52