PREDDIPLOMSKI STUDIJ

Dr. Željko Burić: Šibenik ima moderan studij koji donosi atraktivna radna mjesta

Projekt sveučilišnog kampusa na Palacinu je spreman za aplikaciju na fondove i nadležna ministarstva, kaže šibenski gradonačelnik
Šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić
 Nikša Stipaničev/Hanza Media

ŠIBENIK - Ovih dana navršava se prva godina djelovanja preddiplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, a kao dislociranog studija FER-a i FSB-a zagrebačkog Sveučilišta.

- Radi se o atraktivnom i praktično orijentiranom trogodišnjem sveučilišnom preddiplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu na kojemu nastavu izvode nastavnici FER-a te FSB-a. Prve godine su na studiju predavala 22 nastavnika, a u ovoj drugoj godini izvođenja, kada će se paralelno držati i prva i druga godina studija, ta će brojka nastavnika narasti na preko 40. Prvu generaciju su upisala 42 studenta, a drugu njih 48 – rekao je prof.dr.sc. Marko Delimar, voditelj šibenskog studija i prodekan za nastavu FER-a.

Kako bi opisao ovaj sveučilišni dislocirani studij u Šibeniku, pitali smo prof. Delimara.

- Studij je kvalitetan spoj teorijskih podloga prirodoslovlja, energetike i elektrotehnike te praktičnih znanja. Dva predmeta prvog semestra imala su „prave“ laboratorijske vježbe, dok su se dva predmeta pretežno izvodila u računalnom laboratoriju. Dakle, čak i na samom početku studija ima puno praktičnoga rada.

Na ovaj dislocirani studij posebno je ponosan gradonačelnik grada Šibenika. Stoga, je neizbježno pitanje prvom čovjeku Krešimirova grada bilo – što ovaj sveučilišni studij znači za Šibenik?

- Ovaj studij zapravo je začetak naše želje da stvorimo tri sveučilišna smjera te da obrazujemo vlastiti nastavni kadar, a potom formiramo samostalno Sveučilište u Šibeniku. Na tom krajnjem cilju već se radi kroz izravnu suradnju dislociranog studija Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilišta u Šibeniku – kazao je Burić.

Dokle se došlo s idejom osnivanja sveučilišnog kampusa na prostoru bivše vojarne Palacin?

- To više nije ideja, zgotovljen je projekt sveučilišnog kampusa na Palacinu s kapacitetom od 340 mjesta i vrlo brzo ćemo ga aplicirati na nadležna ministarstva i fondove kako bi zaokružili financijsku konstrukciju. Gradonačelnik podsjeća kako su prostorije iNavisa u kojima djeluje studij u vlasništvu Grada. Upravo je to poveznica lokalne samouprave i Sveučilišta u Zagrebu, napominje on, dodajući kako je Grad Šibenik pokazao kako lokalna samouprava kvalitetno može sudjelovati u formiranju jednog vrijednog visokoobrazovnog studija.

Imaju li mladi Šibenčani, po završetku ovog studija, šanse pronaći odgovarajuće radno mjestu u svom rodnom gradu?

- Cijeli koncept studija od početka je rađen u suradnji s gospodarstvenicima koji će zajedno s akademskom zajednicom iznjedriti profil ljudi potreban tržištu. Šibenik ima strategiju grada koji ide k zelenim industrijama, što se vidi na poduzetničkoj zoni Podi, razvoju vjetroelektrana, plus niza projekata, poput projekta Intermodal koji podrazumijeva gradski promet naslonjen na obnovljive izvore energije – zaključio je Burić.

Šibenski studenti uživaju najveći komfor u Hrvatskoj

- Studij je smješten u novouređenom prostoru u zgradi iNavisa. Velika amfiteatarska dvorana je izvrsna za potrebe ovog Studija kao i manje učionice te laboratoriji. S tog aspekta, šibenski studenti vjerojatno uživaju veći komfor od bilo kojih studenata u Hrvatskoj. Grad Šibenik izdvojio je velika sredstva za uređenje i opremanje prostora i laboratorija. Radi se o modernim i sofisticiranim laboratorijima, kakvi trenutačno ne postoje nigdje drugdje u Hrvatskoj, pa i šire – kazao je prof. Delimar, napominjući kako nastava u novoj akademskoj godini počinje 3. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:00