IZBORI ILI EU? DILEMA ILI SPIN?

Oporba: I drugi su imali izbore pa nisu kasnili u EU; HDZ: Da, ali mi smo slučaj za sebe

 Bernard Čović/Cropix

Prijevremeni izbori usporili bi reforme i odgodili ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, i to za nekoliko mjeseci do godinu i pol, tvrde u Vladi i HDZ-u. Teorije o tome učestale su od trenutka kad je SDP najavio da će zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi Jadranke Kosor. No, ima li uopće mjesta dvojbi “ili izbori ili EU” i je li tu tek riječ o spinu kojim vladajući nastoje zaštititi svoje pozicije?

- Prema našim saznanjima, ne postoje nikakve političke zapreke da Hrvatska u prvoj polovici sljedeće godine potpiše ugovor o pristupanju. Najveći dio posla je iza nas, no preostala su dva najteža poglavlja s velikim brojem mjerila koja ćemo sigurno ispuniti do kraja godine. Nitko ne dvoji da bi se neka mjerila uspješno ispunila i završila bez obzira na to koja Vlada vodi zemlju, no u europskim krugovima vlada mišljenje da bi u ovom trenutku bilo nepovoljno održavati prijevremene izbore - tvrdi naš izvor iz diplomatskih krugova. Navodi za to nekoliko razloga.

Točka bez povratka

- Ponajprije, kada bi se Vladi izglasalo nepovjerenje, suočili bismo se s pitanjem može li ta Vlada biti legitimna za završetak pregovora. I bi li je EU držao ozbiljnom? Također bi se raspustio i Sabor koji bi morao donijeti neke završne odluke. Na njegovo raspuštanje i raspisivanje utrošilo bi se 30 do 60 dana, a bilo bi potrebno i vrijeme da pregovarači vide u kojem smjeru ide nova Vlada - objašnjava naš izvor blizak HDZ-u.

- S druge strane, u zemljama EU sklonost proširenju nikad nije bila na nižoj razini nego što je sada. Oni su također opterećeni svojim problemima i bavljenje Hrvatskom u ovome trenutku nije im na prvome mjestu. Osim toga, u ekonomskom smislu svako odgađanje ulaska Hrvatske u Europsku Uniju onemogućava nam godišnje oko milijardu eura bespovratnih sredstava. S političke strane, pak, odgađanje je štetno jer bi Hrvatska kasnila u svom pozicioniranju i mogla bi izazvati negativne političke reakcije pojedinih zemalja, što bi se u konačnici možda odrazilo i na ratifikaciju. U svakom slučaju, odgodom od šest do sedam mjeseci doslovno riskiramo budućnost Hrvatske - objašnjavaju u diplomatskim krugovima razloge zašto bi u ovom trenutku održavanje izvanrednih izbora bilo loše za Hrvatsku.

Član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, SDP-ov Neven Mimica, ima sasvim drugačije mišljenje.

- To je jedan veliki spin. Svaka vlada radi i prije i poslije izbora i u kampanji. Ako ova Vlada unaprijed ide s tim da bi se proces usporio ili da bi bilo koji drugi unutarnji proces bio usporen, onda ta Vlada pokazuje neodgovornost i zapravo govori da svoj posao neće dobro raditi do kraja. Hrvatskoj je, ako je točno ono u što nas uvjeravaju pregovarački timovi, za zatvaranje ostalo 11 poglavlja, a do kraja godine trebalo bi ih zatvoriti devet. Oko toga je ostao tehnički dio posla koji može privesti kraju bilo koja vlada ili ministarstvo. Ostala su dva velika poglavlja, pravosuđe i tržišno natjecanje koje se uglavnom odnosi na brodogradnju. Što se tiče brodogradnje, Vlada je to loše pregovarala od samog početka i dovela brodogradnju u iznimno lošu i tešku situaciju jer se nisu izborili za neko drugo rješenje. Sada, pak, u takvim uvjetima dobro rješenje ne može naći ni ova, ni neka buduća Vlada. No, smiješno je reći da bi ova Vlada zbog toga trebala ostati na vlasti. Kad je u pitanju pravosuđe, to je politička tema. Europska Unija sigurno neće čekati da mi to riješimo do kraja. No, ono što je važno oko pravosuđa jest politička ocjena tih zemalja da smo mi po tom pitanju dostigli točku s koje više nema povratka na staro - ističe Mimica.

Ozračje za korupciju

Vladajuća stranka u posljednje je vrijeme nekoliko puta istaknula da bi prijevremeni izbori usporili i borbu protiv korupcije koja je, kako ističu, sada u punom zamahu. Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da se SDP zbog svog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi zapravo protivi borbi protiv korupcije.

- Ako bi Vlada pala, sigurno bi se promijenilo i samo ozračje oko borbe protiv korupcije. Pitanje je kako bi se nova Vlada postavila prema tom problemu. Sigurno ima SDP-ovaca koji bi bili sretni da se ta borba uspori - navode izvori iz HDZ-a, nastavljajući s optužbama na račun oporbene stranke.

No, Neven Mimica smatra da su to neutemeljene optužbe.

- Borba protiv korupcije mora počivati na pravosudnom sustavu, a ne na izvršnoj vlasti. Izbori na to ne utječu. Smatram da bi nova Vlada lijevog centra bila veći jamac za reformu pravosuđa, a samim time i veći jamac borbe protiv korupcije, nego što je to sadašnja Vlada koja je i proizvela sadašnje stanje. Prijevremeni izbori ne bi niti pokvarili, niti usporili tu borbu. Štoviše, promjena Vlade samo bi u Europskoj Uniji učvrstila mišljenje da u Hrvatskoj doista neće biti povratka na staro - tvrdi Mimica.

Tko je u zatvoru?

Slično mišljenje dijeli i šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, Vesna Pusić iz HNS-a.

- Što se tiče pregovora s EU, taj je proces počela koalicijska Vlada, a sadašnja opozicija. Cijelo smo vrijeme aktivno sudjelovali u tome, a sada nas HDZ, koji se tome protivio, optužuje da želimo usporiti te pregovore. To je smiješno. Nama je trebalo 13 godina da s HDZ-om postignemo konsenzus oko Europe. Kad je svojedobno trebalo ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, HDZ je bio taj koji je napustio sabornicu - podsjeća Vesna Pusić.

- Slična je priča i kad se radi o borbi protiv korupcije. Oporbu se optužuje da tu borbu želi usporiti, a pogledajmo tko su ljudi koji su pod istragama, u istražnim zatvorima i na optuženičkim klupama. Svi su iz HDZ-a. Dojučerašnji kolege tih koji su sada ‘u’ ili ‘pred’ tim zatvorima trebaju biti jamstvo borbe protiv korupcije, a mi smo opasnost za tu borbu.

Logičan slijed

To su besmislice - ističe Vesna Pusić. Dodaje kako je njihov prijedlog bio da se najprije završe pregovori te da se nakon toga ide na izbore, ali taj je prijedlog Vlada odbila.

- Ako se može funkcionirati, onda u redu, ali ako ne može, onda su izbori logičan slijed. Mi u izbore idemo u svakom slučaju, pitanje je samo kada: početkom ili krajem sljedeće godine. No, ako ćemo se svako jutro buditi s tim ima li Vlada ili nema većinu, onda je bolje da na izbore idemo odmah. Cijelo vrijeme stvara se atmosfera nestabilnosti i sada smo u pat-poziciji u kojoj Vlada uopće ne brine o nekim mnogo važnijim problemima - naglašava Vesna Pusić.

Damir Grubiša, profesor na Fakultetu političkih znanosti, smatra kako nema ni govora o dvojbi “ili izbori ili EU”.

- Ne postoji ta dvojba. Iskustva desetak tranzicijskih zemalja pokazuju da im izbori nisu usporili pregovaračke procese. Pregovarački timovi ostali su nedirnuti, a sam proces normalno se nastavio bez ikakvih zastoja. U nekim se zemljama pokazalo da je promjena vlada čak ubrzala proces reformi. Dakle, moguće je provesti izbore i nastaviti reforme. To je ujedno test za cijelu zemlju da se vidi može li funkcionirati u trenucima kad se mijenjaju vlade. Poljska je dva puta mijenjala vladu tijekom pregovaračkog procesa, i to joj ni u jednom trenutku nije zasmetalo da se pridruži EU u zacrtanom roku - napominje Grubiša.

Poljska - loš primjer

Izvori iz diplomatskih krugova, pak, o primjeru Poljske navode da se ne može uspoređivati s Hrvatskom.

- Bila su to drugačija vremena i drugačija klima. Poljska nije imala tako složen proces pregovora, a i smjene vlada dogodile su se na početku pregovaračkog ciklusa - ističu izvori. Još jedan od argumenata koji vladajuća strana koristi kako bi potkrijepila svoju teoriju da su prijevremeni izbori štetni za proces ulaska Hrvatske u EU jest onaj da iz Europe navodno stalno stižu poruke kako su oni koji u ovoj situaciji traže izbore - neodgovorni.

- U diplomatskim se krugovima povela rasprava bi li izbori usporili proces ili ne. Mišljenje je da bi to naštetilo Hrvatskoj te da se svi moramo koncentrirati na dovršetak pregovora, a ne na unutarnja prepucavanja i traženje prijevremenih izbora. Ne kažemo da se SDP protivi ulasku u EU, no sigurno ima SDP-ovih članova kojima ne odgovara da baš HDZ-ova Vlada potpiše sporazum s EU. To je pitanje nadmetanja i ulaska u povijest - naglašava naš izvor blizak HDZ-u.

Neven Mimica, pak, tvrdi kako takvih poruka da bi izbori naštetili pregovaračkom procesu iz Europske Unije - nema.

- Neće ih niti biti jer je to unutarnje političko pitanje. Ako bi iz EU rekli da se to ne smije ili postavljali bilo kakve uvjete oko toga, to bi bilo miješanje u naše unutarnje prilike - ističe Mimica.

I profesor Grubiša smatra da tu nije riječ ni o kakvim službenim porukama iz Europe.

Podijeljeni EU

- Europska Unija nije homogena. Normalno je, primjerice, da Europska pučka stranka, koja je bliska HDZ-u, kaže da će izbori biti otežavajući faktor ili da druge stranke kažu obrnuto. No, najobjektivnije je iskustvo ono desetak tranzicijskih zemalja koje nisu imale nikakvih problema zbog izbora i ulaska u EU - kaže Grubiša, dodajući da su nam izbori doista potrebni.

- U Hrvatskoj je ekonomska, politička i moralna kriza napredovala i ovaj partijski model države treba što prije mijenjati - napominje Grubiša.

- Naše su stranke trenutačno u klinču političkih borbi, ali pitanje je vremena kada će doći do pritiska javnosti i izbora. To će se vjerojatno dogoditi kad se privedu kraju koruptivne afere, od kojih mnoge vode prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu i brojnim ministrima iz sadašnje Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:04