AGENDA VLADE ZORANA MILANOVIĆA

Pada rejtinga neće biti, a broj nezaposlenih neće prijeći 400 tisuća

Vlada ne dijeli pesimizam svog ministra Linića koji je građanima najavio da će iduća godina biti još teža od ove. Naš sugovornik tvrdi: 2013. ostvarit ćemo gospodarski rast
 Stipaničev/CROPIX

Naravno da ne očekujemo da će nam na jesen pasti kreditni rejting - rekao nam je ovih dana jedan do rijetkih visokih državnih dužnosnika, koji nije otišao na ljetovanje.

“Zna se, naravno, što sve treba poduzimati da se rejting ne bi srušio. Radi se, dakle, o daljnjim mjerama štednje. I o odgovornom ponašanju u državnoj potrošnji. Međutim, važno je istaknuti da je na političarima da povuku razumnu granicu kada je riječ o provedbi onoga što se vani naziva austerity measures. Dakle, ni jedna vlada, pa ni hrvatska, ne može slijepo slušati ekonomske preporuke za mjere štednje, nego te mjere mora uskladiti sa svojom procjenom državnih interesa. Vlada snosi političku odgovornost za izbor adekvatnih mjera štednje, koje mogu funkcionirati u našoj zemlji.”

Pitanje MMF-a

Kada je, pak, riječ o Međunarodnom monetarnom fondu, naš sugovornik nije konkretno odgovorio na pitanje o eventualnom hrvatskom aranžmanu s MMF-om. “Pitanje odnosa s MMF-om pitanje je povjerenja koje vi postavljate i u financijskim poslovima, ali i kao političko vodstvo. Ako međunarodne financijske institucije u vas imaju dovoljno povjerenja, i ako zemlja nastavi funkcionirati bar relativno normalno, MMF nam neće trebati. No, s druge strane, MMF-ova misija u Islandu izazvala je vrlo povoljne efekte: nezaposlenost se smanjila, Island bilježi gospodarski rast i izlazi iz krize. Znači, ni na MMF ne treba gledati jednostrano.”

S našim smo sugovornikom, visoko rangiranim dužnosnikom u hrvatskoj vlasti, razgovarali o jesenskoj agendi Vlade Zorana Milanovića.

Ta agenda obuhvaća dvije glavne grupe pitanja: ekonomska i vanjskopolitička.

Ekonomska su, naravno, u prvom planu.

Političar s kojim smo proveli srijedu ujutro drži, prije svega, kako jesen neće donijeti novo bitno pogoršanje gospodarske situacije.

Rast u 2013. godini?

“Mi, dakle, čvrsto vjerujemo da broj nezaposlenih neće prijeći četiri stotine tisuća. Ovdje bih želio napomenuti da se Hrvatska u nedavnoj povijesti već bila suočila s tako golemom brojkom. Međutim, gotovo sam siguran da se ovoj Vladi to neće dogoditi. Tu sigurnost temeljim, uz ostalo, na procjenama da će iduće godine hrvatski GDP porasti za jedan do jedan i pol posto. Mislim da imamo dovoljno realne razloge da vjerujemo u rast gospodarstva u 2013. godini. Kada je riječ o tekućoj godini, jasno je da rasta nema, kao što ga nema ni u većini drugih europskih zemalja.”

Kada smo počeli diskutirati o konkretnim mjerama za poboljšanje gospodarskog stanja, naš je sugovornik stao inzistirati na glavnim odrednicama dugoročne Vladine ekonomske politike.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:35