TIHI PREUSTROJ STRANKE

PREDSJEDNIK HDZ-A BOJI SE TAJNIKA Fatalni raskol u vrhu HDZ-a: Milijan Brkić leti zbog Tomislava Karamarka?

Brkić je taj koji je najviše hodao po terenu, mobilizirao ljude, lobirao i u konačnici omogućio Karamaraku pobjedu. Ali na mjesto tajnika, prema Karamarkovoj želji, sada bi mogao doći, Tomislav Čuljak, tvrde upućeni hadezeovci
 Robert Fajt / CROPIX

Pripremamo se za prijevremene izbore, ja ću biti premijer, moji ministri stručnjaci, a gospodarski program koji će izvući zemlju iz krize prezentirat ćemo u listopadu - tako bi se moglo sažeti sve ono što je u nedavnom intervjuu izrekao šef najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko .

Za HDZ ima velike planove. I želje. Ali sve je to ostavljeno za jesen. Šef HDZ-a, kako doznajemo, trenutačno priprema teren za tihi preustroj u vrhu stranke. To Karamarko nije dao naslutiti u svom intervjuu. Kao ni to da glavni tajnik Milijan Brkić, čovjek bez kojeg Karamarko vjerojatno nikada ne bi zasjeo u predsjedničku fotelju, nije više osoba od njegova najvećeg povjerenja. Tu ulogu odnedavno je preuzeo vinkovački HDZ-ovac, potpredsjednik Sabora i politički tajnik Tomislav Čuljak. Barem tako tvrdi dio njihovih stranačkih kolega.

- Oni su jedna zatvorena ekipa, teško je reći što se točno dogodilo i kada, ali teško je ne vidjeti da su im odnosi sve hladniji. Čak se više i ne druže kao ranije - kaže jedan od Karamarkovih suradnika i dodaje: “Sve je to vrlo neobično”.

Nije jedini koji je primijetio da odnosi među njima više nisu idilični.

- Postoje određene trzavice u najužem vodstvu. Traje to već par mjeseci. Mislim da je posrijedi to da Karamarko sve teže podnosi moć koju Milijan Brkić ima u stranci. Iskreno govoreći, Brkić je taj koji je najzaslužniji za konsolidaciju HDZ-a. On je čovjek koji je najviše hodao po terenu, mobilizirao ljude, lobirao i u konačnici omogućio Karamaraku pobjedu. Slično se ponašao i kad su bili izbori. Može mu se, možda, prigovoriti štošta, ali on je izniman operativac, spretan i poduzetan. Samo što to sada predsjedniku više ne odgovara - priča još jedan HDZ-ovac iz vrha stranke. Dodaje kako su Brkićevu poziciju kod Karamarka otežale i priča oko plagijata diplome te afera Karlovačka banka.

- No, te afere ipak su u drugom planu. Ono što Karamarku najviše smeta je utjecaj koji Brkić ima među HDZ-ovcima. Zato smatram da sve ono što se događa vodi, zapravo, k jednom - Brkićevoj smjeni s mjesta glavnog tajnika stranke, jer Karamarko na to mjesto želi postaviti svog imenjaka Čuljaka. On je sada Karamarkov čovjek broj jedan - uvjereno je nekoliko naših sugovornika koji za to imaju i svoje argumente.

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke, upravo je Čuljak iznio prijedlog o povratku Brkića u saborske klupe. A Čuljak to nije učinio bez dogovora sa šefom. Dakle, Karamarko želi da Brkić ide u Sabor, iako svi znamo da se on tome protivi. Kad je Čuljak iznio taj prijedlog na sjednici, Brkić nije mogao prikriti iznenađenje. Istog je trenutka reagirao i rekao kako “nema šanse” te da o tome uopće ne treba raspravljati u Predsjedništvu.

- Sam ću odlučiti kad ću aktivirati svoj mandat - navodno je tada rekao Brkić. I nakon te sjednice Brkić je više puta nekim suradnicima rekao da za to “ne želi čuti ni u ludilu”. Oni koji ga poznaju kažu da ga u tom potpuno shvaćaju.

- On je čovjek koji je navikao raditi sasvim druge stvari. Mjesto glavnog tajnika mu odgovara, jer tu se odlično snalazi. S druge strane, za njega je boravak u Saboru gubitak i vremena i energije. Uostalom, teško ga je zamisliti kako u sabornici ulazi u polemike s političkim protivnicima oko bilo koje teme. Jednostavno nije taj tip osobe. Ono što mu najbolje ide je organizacija. Ako dođe do smjene Brkić-Čuljak na mjestu glavnog tajnika, onda smo svi ispravno pročitali Karamarkovu namjeru - da je tu riječ o pokušaju detronizacije Brkića u stranci. Sve to još nije gotovo. Slučaj je ostavljen za jesen, no poznavajući Brkića ne vjerujem da će on to samo tako pustiti i čekati. A i Čuljak je mudar i igra neke svoje igre - pričaju naši izvori iz HDZ-a.

U vrhu stranke, pak, tvrde drugačije.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42