BURA NA PRISAVLJU

'RADMAN OSTAJE. TRAŽIMO DA BUDE JOŠ RADIKALNIJI I BRŽI' Podrška SDP-a glavnom ravnatelju HRT-a

Bez obzira na silnu buku, glavni ravnatelj HRT-a sasvim je miran. Živce je izgubio samo jednom, na nedavnoj konferenciji za novinare. Njegov prijatelj nam kaže: ‘Nije ni Čudo. Prijete njemu i obitelji, a par dana prije konferencije provaljeno mu je u stan’

Bit će što bude. Vi samo radite svoje - odgovarao je kratko, gotovo nezainteresirano, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najbližim suradnicima koji su ga posljednjih dana zabrinuto zapitkivali ostaje li na Prisavlju i što će biti dalje.

Cijelo to vrijeme, dok su se zahuktavale priče o njegovoj smjeni, Radman je djelovao mirno. Kako se uistinu osjećao, zna samo on. No, slika za van nije odavala znakove nervoze. Ako je i bio uzrujam, bijesan ili povrijeđen, to su vjerojatno primjećivali samo oni koji ga jako dobro poznaju. Za sve ostale on je bio glavni ravnatelj koji je posljednjih desetak dana funkcionirao kao da je sve u najboljem redu.

- Uredno je dolazio na posao, odrađivao već prije dogovorene sastanke i uglavnom boravio u svom uredu... Niste na njemu mogli primijetiti da mu nad glavom visi smjena i da ima problema. Nekako je više on tješio nas - otkrio je jedan od njegovih suradnika.

S jednakom je ležernošću Radman “odradio” i izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora. Mirno je slušao članove koji su mu spočitavali grijehe zbog kojih traže njegovu smjenu. Sjedio je sam nasuprot svih za velikim konferencijskim stolom. Nikome nije uputio niti jednu jedinu riječ. Kad je čuo sve što su mu imali reći, ustao je, pozdravio i izašao iz dvorane.

- Nemam komentara - rekao je novinarima koji su ga dočekali u hodniku i vratio se u svoj ured.

Dobar znak za Radmana

Ni u četvrtak, na dan kad je saborski Odbor za medije, informatizaciju i informiranje trebao donijeti odluku o Radmanovoj sudbini, glavni ravnatelj nije se posebno očitovao. Doduše, dva dana prije sjednice Odbora već se naveliko nagađalo kako o Radmanovoj smjeni nema ni govora jer ima čvrstu podršku SDP-a. Neko vrijeme problem je bio HNS čiji su pojedini članovi, poput Gorana Beusa Richembergha, jasno rekli da Radman ne može ostati na HRT-u. No, bilo je jasno da HNS neće zbog HRT-a ugroziti svoj savez s SDP-om. Ipak, sve do četvrtka i sjednice nitko nije mogao biti potpuno siguran hoće li se te neslužbene informacije pokazati točnima. Konačni zaključak na sjednici glasio je: Radman dobiva tri tjedna za očitovanje na zahtjev Nadzornog odbora.

Bio je to dobar znak za Radmana. Znak koji je ukazivao na to da bi na čelu HRT-a mogao ostati, i to ne samo do jeseni kako su mnogi protumačili, nego i mnogo dulje. Naime, prema informacijama iz političkih krugova, Radman bi trebao biti ocijenjen prema izvješću o poslovanju HRT-a koje po zakonu treba predati Saboru do kraja godine.

- U ovom trenutku restrukturiranje HRT-a puno je važnije od grijeha koji se navode ravnatelju. Ako izvješće bude pozitivno i pokaže da je Radman dobro počeo obavljati posao i provoditi promjene, ostat će na čelu HRT-a. U protivnom, morat će otići. Našu podršku ima, ali mjere će morati provoditi mnogo radikalnije i brže nego dosad - smatra jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Narušena mirnoća

Rok predaje izvješća Saboru također navodi na zaključak da je Radman siguran barem do jeseni. No, i priča oko toga je, kako me upozorio jedan saborski zastupnik iz redova HDZ-a, malo složenija nego što se čini.

- Sve to lijepo zvuči, ali problem je u tome što Sabor još nije uopće raspravljao ni o izvješću o poslovanju HRT-a za prošlu, pa čak ni za 2011. godinu. Nekako se ta točka godinu dana pomiče na dnevnom redu. Dok na stol stigne Radmanov izvještaj, moglo bi proći još mnogo mjeseci - kaže naš sugovornik.

Kako bilo, sve to otvara niz novih šansi za glavnog ravnatelja HRT-a, čija je mirnoća bila narušena samo jednom: na konferenciji za novinare. Iako je Radman i tada izlaganje počeo suzdržano i tiho, u jednom se trenutku, kad je spomenuo pljačkanje imovine i obitelj, uzrujao. Tada i nije bilo najjasnije što je, zapravo, tim riječima želio poručiti, no pravu sliku dobila sam tek poslije nekoliko dana.

- Radmanu je tih dana provaljeno u stan, prijetilo se njegovoj obitelji, a prijeteće je poruke dobivao i on sam. Nije to laka situacija. Problem je što on to nije dobro objasnio na konferenciji za novinare. Ali, iz tih je razloga bio uzrujan i potpuno razumijem njegovu reakciju. No, to ipak ne opravdava njegov postupak prema novinarima. Tu je pogriješio, kao što je pogriješio u još nekim stvarima. Ali, ipak ga podržavam jer je veliki profesionalac i smatram da može napraviti dobre stvari za HRT - otvoreno kaže jedan od Radmanovih suradnika i prijatelja. I sam je dugogodišnji televizijski djelatnik koji je obavljao niz odgovornih funkcija. Radmana poznaje godinama, još iz vremena dok je bio direktor RTV-a Zagreb.

- Morao je od početka krenuti odlučnije i brže te već u prva tri, četiri mjeseca posložiti stvari. Trebao je odmah barem popraviti Dnevnik kako bi se stekao bolji dojam da se promjene provode - iznosi svoje zamjerke ovaj iskusni HRT-ovac i dodaje: - Ljudi na HRT-u rade pod velikim pritiskom, u lošoj atmosferi... Sve su nestrpljiviji. Ne iznenađuju me napadi na ravnatelja. Od Radmana se očekivalo mnogo, zato je i razočaranje veće. I ja sam razočaran zato što stvari nisu krenule kvalitetnije i bolje, ali i dalje mislim da je on najbolji čovjek za to. Danas ga najviše prozivaju oni koji su tražili njegov dolazak. Ali, stvari na HRT-u nisu crno-bijele. Nitko nije bez grijeha, pa ni njegovi najžešći protivnici. Svi oni imaju neki svoj sitni interes za koji se bore. Uostalom, na HRT-u se godinama vode klanovske borbe, a posljednjih nekoliko godina vlada pravo rasulo.

Očekuje, kaže, da Radmanovi potezi već u rujnu pokažu vidljive promjene, i to prije svega u programu.

Govoreći o pogreškama glavnog ravnatelja, ističe da su mu afere s imenovanjem kuma Željka Rogošića i neispunjavanje imovinske kartice bili potpuno nepotrebni.

- Neki su ga upozoravali na Rogošića, ali nije ih poslušao. A, vjerujte mi, da je na Rogošićevu mjestu bio neki drugi, dokazani TV novinar ili urednik, nikad se to ne bi pretvorilo u aferu. No, Rogošić nije bio taj. Nije bio profesionalac, i to je bio problem. Imovinsku karticu trebao je ispuniti, bez obzira na to je li to trebao učiniti ili ne, je li ili nije državni dužnosnik, što o tome kaže Zakon o HRT-u i kakvu će odluku o tome donijeti Upravni sud. Da je to učinio, do mnogo problema ne bi niti došlo. Ovako, počelo mu se spočitavati sve do čega se stiglo, čak i najnebitnije stvari, i stvorio se dojam da se protiv njega vodi prava hajka - objašnjava naš sugovornik.

Smatra kako je svemu kumovao i Radmanov stav koji je mnogima smetao.

Je li se promijenio od vremena kad je bio direktor RTV-a Zagreb ili je oduvijek bio suzdržan, pitam.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:17