PRVI HRVATSKI DEKLARIRANI GAY POLITIČAR

'SPREMAN SAM ZA ISTOSPOLNU ZAJEDNICU. A HRVATSKA ĆE BITI KADA LABURISTI DOĐU NA VLAST' Otkrio Damir Hršak

Sisak, 260313.Damir Hrsak, sveucilisni profesor, clan Laburisticke stranke te njihov kandidat za Europski parlament koji se zalaze za sva ljudska i zivotinjska prava, otvoreno priznaje da je gay.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

1 Gospodine Hršak, jeste li se iznenadili koliko ste zanimanja izazvali u javnosti time što ste jedini sveučilišni profesor na listama za izbore za Europarlament koji ima realnih izgleda za prolaz na izborima?

- Eto, i onda neka netko kaže da je znanost u Hrvatskoj zapostavljena.

2 No, šalu na stranu, svi vas spominju samo po jednom. Kako je došlo do toga da ste 2013. postali “prvi deklarirani gay političar u Hrvatskoj”, a bili ste govornik na prvom Gay Prideu 2002. godine?

- Nisam ja birao naslove na portalima i u novinama. Dvadeset godina sam aktivist na civilnoj sceni, od utemeljenja predsjednik sam Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskih laburista. Sve je javno, na internetu, i nikome nisam sugerirao da se bilo što ističe.

3 Kako je bilo početkom devedesetih biti deklarirani gay u Hrvatskoj?

- Teško, tada se homofobija tretirala kao normalno ponašanje. Vladao je HDZ...

4 Kakvo je sada stanje homofobije u Hrvata?

- Mnogo bolje, ali još uvijek ne i dobro. Što se zakona tiče, stanje se poboljšalo, zločin iz mržnje je prepoznat kao kazneno djelo. Međutim, dok javne osobe mogu nekažnjeno izjavljivati, primjerice, da nogomet ne igraju homoseksualci nego samo zdravi ljudi, stanje je nezadovoljavajuće.

5 Kao pionir borbe za LGBT prava, kada mislite da će Hrvatska biti spremna za gay brakove i posvajanje djece?

- Za istospolne zajednice Hrvatska će sigurno biti spremna kad Hrvatski laburisti dođu na vlast. Mi svoju riječ ne gazimo.

5a A jeste li osobno za to spremni kao pionir LGBT prava?

- Da, ali to je jako osobno pitanje. Napišite ovako: Što se tiče istospolne zajednice, kada bude ozakonjena, onda ću razmišljati o tome hoću li u nju stupiti ili ne.

6 Vratimo se politici. O čemu ste pisali kolumne u Hrvatskoj ljevici dok ste još bili u SDP-u?

- O solidarnosti, dostojanstvu, pravednosti... Naziv kolumne bio je “Kao mladi kršćanin ja tako mislim” te kasnije “Stupci kršćanskog socijaliste”. Pisao sam o istim stvarima i iz istih uvjerenja kao i danas. Bio sam ljevičar, jesam ljevičar i bit ću ljevičar.

7 Je li se odnos vlasti prema znanosti promijenio dolaskom Kukuriku koalicije ili...?

- Na žalost i veliko razočaranje većeg dijela akademske zajednice, nije se bitno promijenio. Zadovoljni su samo oni koji smatraju da je znanje roba.

8 Sada govorite kao “politički poduzetnik koji jaše na valu krize”. Nedavno ste čak rekli da je SDP iznevjerio LGBT populaciju. Kako?

- Kako? Ne znam jesam li ja nepažljivo pratio rad Sabora ili još nema zakona o registriranom partnerstvu?

9 Osim LGBT osoba, tko su vaši birači, koje teme pripremate za Europarlament odakle vam predstavnici gay lobija čestitaju na kandidaturi?

- LGBT populacija samo je jedna od diskriminiranih zajednica u Hrvatskoj. Vjerujem da će moje napore u borbi protiv diskriminacije prepoznati i druge zajednice, kao i svi ljudi kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava i prava životinja. O meni ne govore samo riječi, nego, prije svega, moj aktivistički rad te vjerujem da će to mnogi birači znati prepoznati. Kao što vam je poznato, još od sredine 80-ih uloga Europskog parlamenta iz godine u godinu postaje sve važnija.

9a Što još znate o Europarlamentu, a vi biste mogli raditi u njemu?

- Danas Europarlament ima jednaku zakonodavnu snagu kao i Vijeće, a njegova uloga u nadziranju Komisije sve je uočljivija. Dubinski rad Parlamenta odvija se kroz rad odbora i pododbora. Jedan od najvažnijih i najutjecajnijih je upravo Pododbor za ljudska prava, tzv. DROI. Također je vrlo snažna povezanost Europskog parlamenta s nacionalnim parlamentima pa vjerujem da ćemo razmjenom iskustava moći mnogo naučiti i dosta toga poboljšati.

Teme kojima se najintenzivnije bavim jesu pitanja obrazovanja, diskriminacije te prava životinja, i sve su dobro zastupljene u Europskom parlamentu.

10 Završili ste trogodišnji studij teologije, a kao homoseksualac kažete da promičete kršćanska načela. Kako vam to uspijeva, kako ćete proslaviti Uskrs?

- Kršćanska načela promičem kao čovjek koji ozbiljno doživljava Kristov Govor na Gori. Svatko tko razumije kršćanstvo, zna da Krist nikoga nije diskriminirao. Tko diskriminira, ne može se nazivati kršćaninom. Uskrs ću proslaviti kao duhovni blagdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:52