MALOLJETNI KRIMINALAC

15-GODIŠNJI DJEČAK UHIĆEN ZBOG CYBER NAPADA NA TELEFONSKU KOMPANIJU Tinejdžer TalkTalku napravio štetu od 360 milijuna funti

 Cropix

Zbog cyber napada na TalkTalk koji je kompaniju koštao nevjerojatnih 360 milijuna funti, uhićen je – 15-godišnji dječak, objavio je The Sun .

Osumnjičeni je ispitan u policijskoj postaji Country Antriom u Sjevernoj Irskoj. Njegova cyber smicalica u četvrtak je milijune korisnika ove telefonske kompanije ostavila u strahu za svoje bankovne račune i podatke s kreditnih kartica.

Jučer su zbog toga dionice tvrtke potonule za 12,27 posto, a još ranije za 4,3 posto.

U početku se mislilo da su za napad odgovorni ruski džihadisti, no TalkTalk je ubrzo obznanio da su od hakera primili zahtjev za otkupninom kako bi ukradeni podaci bili vraćeni.

Policijsku istragu vodio je odjel za cyber kriminal, a Scotland Yard je potvrdio da je uhićena osoba povezana s napadom. Riječ je o 15-godišnjem dječaku za kojeg se sumnja da je izveo cyber napad i koji je prepraćen u istražni zatvor.

Policija nije rekla planiraju li se nova uhićenja.

'Znamo da su naši korisnici zabrinuti i iznimno smo zahvalni policiji na njihovoj brzoj reakciji i predanom radu', rekla je glasnogovornica TalkTalka.

Izvršna direktorica kompanije, Dido Harding, rekla je da nije sigurno koliko je korisnika oštećeno te naglasila kako je napad zahvatio samo web stranicu, no dubinski sistemi su ostali netaknuti.

U posljednjih osam mjeseci, TalkTalk je bio napadnut tri puta, a podaci su bili ukradeni u kolovozu i veljači. I prije se radilo o tinejdžerima koji su uspjeli provaliti u sustav.

Tako su u neke važne institucije, poput NHS-a i CIA-e, provalili 19-godišnji Ryan Cleary iz Essexa i 18-godišnji Jake Davis iz Shetlanda. Cleary je osuđen na 32 mjeseca, a Davis na dvije godine zatvora.

16-godišnji Jake Birchall, inače član grupe Anonymous, izvukao se sa 60 sati društveno korisnog rada nakon što je grupa 2013. izvela napad na PayPal, Visu i MasterCard.

TalkTalk je na svojem Facebooku objavio službeno priopćenje:





EDIT 26/10 (18.53): We have been informed by the Metropolitan Police of the arrest of a suspect in connection with the...

Posted by TalkTalk on 15. listopad 2015




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 22:49