PAD SADAMA

AGENT CIA-e NAKON 15 GODINA PROGOVORIO O UHIĆENJU IRAČKOG DIKTATORA: 'Cvilio je poput djeteta, žalio se na masnice, ali poslije je pokazao pravo lice'

Sadam Husein snimljen netom nakon uhićenja 2003.
 Reuters

Bivši agent CIA-e, John Nixon, bio je prva osoba koja je imala priliku ispitati iračkog diktatora Sadama Huseina nakon što su ga američke vlasti zarobile 2003. Svoja sjećanja na taj period opisao je u knjizi ‘Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein’ koja bi trebala biti objavljena 27. prosinca ove godine.

Nixon piše da je irački diktatator bio potpuno izgubljen u trenutku kad je zarobljen, kao i da je godinama prije američke okupacije Iraka bio odsječen od vlasti. Navodno je bio zaposlen pisanjem knjiga i nije se obazirao na to kako njegovi suradnici vode zemlju. ‘Sadam izgleda nije imao pojma što se događa u Iraku dok su njegovi britanski i američki neprijatelji znali. Nije obraćao pažnju na vlastitu vladu i nije imao plan obrane Iraka’, piše Nixon.

Nixonov zadatak bio je indentificirati Sadama Huseina prije nego što se objavi vijest o njegovom zarobljavanju. To je i učinio na temelju ožiljka od metka i dvije plemenske tetovaže. Navodi i da se bivši irački lider, u trenutku kada je uhvaćen, žalio na masnice i ogrebotine koje su mu nanijeli, plakao je, te da je i dalje bio arogantan, no možda nije bio posve svjestan što se oko njega događa, piše Daily Mail.

CIA-in ga je agent pitao kad je posljednji put vidio svoje sinove žive na što je Husein odgovorio: ‘Tko ste vi? Jeste li vi vojni obaveštajci? Odgovorite mi. Predstavite se.’ Njegov pogled Nixon opisuje kao ‘ubojiti prezir’ i kaže da je bio ‘zastrašujuć iako je bio pod ključem’.

Sadam je nastavio odlučno tvrditi da nije kovao zavjeru o ubojstvu američkog predsjednika Georgea Busha nakon rata u Perzijskom zaljevu. Kako piše Nixon, djelovao je zadovoljno kada je čuo da padaju bombe jer je mislio da su to njegove pristaše i da imaju primat. ‘Past ćete. Nećete uspjeti. Vidjet ćete da nije lako upravljati Irakom’, rekao je Sadam Nixonu.

Sadamov režim pao je 2003. godine kada je on odveden u zarobljeništvo i osuđen na smrtnu kaznu. Tri godine kasnije izvršena je smrtna kazna vješanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56