OBAMA NAREDIO OPERACIJU

Agenti CIA-e i MI6 su na terenu u Libiji i pomažu akcije pobunjenika

Obavještajci bi na terenu trebali pribaviti što više informacija o ljudima koji vode opoziciju

WASHINGTON - Nakon senatske rasprave o Libiji održane u srijedu utjecajni demokrat John Kerry je za AFP izjavio kako je jasno da pobunjenici, koji su pod snažnim pritiskom, “trebaju neku vrst pomoći”. A kako se čini, ta je pomoć već na terenu. Naime, britanska agencija Reuters je objavila kako je američki predsjednik Barack Obama prije dva ili tri tjedna potpisao klasificirani dokument kojim se odobravaju tajne operacije pomoći pobunjenicima u Libiji. Takav se rječnik koristi kad je riječ o operacijama koje u stranim zemljama izvode pripadnici Središnje obavještajne službe (CIA).

Bili su u Tripoliju

Dakle, može se zaključiti da se agenti CIA-e, osim onih koji su i prije bili razmješteni u Tripoliju, sada nalaze i na područjima koja kontroliraju pobunjenici. CIA ni glasnogovornik Bijele kuće nisu htjeli komentirati te informacije. Inače, Obama je tijekom svog mandata sigurno potpisao jedno takvo odobrenje, i to 2009. godine za operacije CIA-e u Jemenu protiv ćelija al-Qa’ide u toj zemlji. Ova vijest dolazi u trenutku kada se vode velike rasprave unutar članica NATO-a, ali i samih zemalja treba li pomoći pobunjenicima u borbi protiv snaga lojalnih libijskom diktatoru dostavom oružja.

Katar bi slao oružje

Upravo je na raspravi u američkom Senatu otvoreno pitanje zna li se dovoljno o pobunjenicima da im se može vjerovati i dostaviti oružje.

Čini se da su posljednje Obamine izjave da se razmišlja o naoružavanju pobunjenika mogući rezultat informacija koje su dostavili upravo ti obavještajci s terena. Inače, ovog se mjeseca bila pojavila informacija da oružje pobunjenicima šalje Egipat, a Reuters je jučer objavio da su Saudijska Arabija i Katar (koji je uz Francusku jedini i priznao pobunjenike kao legalnu libijsku vladu) spremni poslati oružje.

The New York Times je pak objavio da su u Libiji, osim američkih, već razmješteni i britanski obavještajci. Uglednom dnevnom listu britanski su dužnosnici potvrdili da je u toj zemlji veća skupina pripadnika specijalnih jedinica te pripadnici tajne službe MI6. Prema navodima NYT-a, britanski operativci upravljaju napadima svojih zrakoplova te prikupljaju informacije o tenkovskim i topničkima snagama vojske lojalne Gadafiju, te raketnim lanserima. Velika se Britanija na početku pobune bila osramotila slanjem skupine pripadnika specijalnih jedinica (SAS) i diplomata. Oni su pali u ruke pobunjenicima koji su ih kasnije predali britanskim snagama. Gadafijeve su pak snage bile uhitile tri nizozemska specijalca koja su trebala sudjelovati u evakuaciji svojih sugrađana, ali i oni su kasnije pušteni na slobodu. Američki su pak vojni izvori potvrdili da u prikupljanju obavještajnih informacija već dulje vrijeme koriste špijunske zrakoplove U-2 te bespilotne letjelice Global Hawk koje zadatke obavljaju s velikih visina, a u pripravi su i Predatori. Osim njih, Libiju 24 sata na dan promatraju zrakoplovi AWACS iz sklopa NATO-ovih snaga. Stručnjaci za ratno zrakoplovstvo NYT-u su rekli kako su tako skupljeni podaci dostatni za precizno upravljanje zračnim napadima, ali da bi u slučaju da Gadafijeve snage uđu u gradove bilo nužno imati na terenu ljude koji bi laserima označavali ciljeve da bi se izbjegle civilne žrtve.

Ravnoteža snaga

Na bojištu je pak sve očitije da libijski pobunjenici trebaju pomoć u oružju te da zračni napadi nisu uspostavili ravnotežu snaga. Jedan od zapovjednika je za BBC izjavio kako im trebaju sredstva komunikacije i oružje. Osim toga, pobunjenici su nedovoljno obučeni te njihov entuzijazam više nije dovoljna zamjena za taj nedostatak. No, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen jučer je izjavio da se protivi naoružavanju pobunjenika riječima da je zadaća Saveza “zaštita libijskog naroda, ne njegovo naoružavanje”.

Gadafi šuti

Pobunjenici su izgubili naftno središte Ras Lanuf, a jučer su se vodile borbe za Bregu. Mnoge su informacije govorile kako se zapravo pobunjenici već pregrupiraju da bi svakako sačuvali strateško raskrižje, grad Ajdabiju. Koalicijski su zrakoplovi nastavili napade, a pod posebnim je udarom bio glavni grad Tripoli. Ni jučer se nisu oglasili ni Gadafi ni itko od njegovih sinova ili bližih suradnika, a javljeno je o novim žrtvama u Misrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:47