KOMENTAR JUTARNJEG

Ako se makne od tabloida i populizma, EU iz svega ovoga može izaći kao bolja zajednica

 Foto: Neil Hall / REUTERS

Izlazak Velike Britanije je prilika koju je, da se nije dogodila, trebalo izmisliti: Europska unija sada se može redefinirati, bude li pameti šire od one tabloidne i populističke. Oduvijek sam tvrdila da je jedina istinska europska integracija ona eurozone i to tumači žestinu kojom su članice branile o(p)stanak klimave Grčke u društvu monetarne unije. Eurozona je integracijski epicentar.

Jedino što me istinski iznenadilo u ovoj priči jeste velika razlika između glasova za izlazak i onih za ostanak u EU, očekivala sam razmak od, doslovno, nekoliko desetaka tisuća. Glasači su odlučili da njihova zemlja, veoma skoro, neće biti ni Velika niti Britanija: Škotska će iskoristiti novu prigodu za referendum o izdvajanju, kome gorivo može biti pogoršana gospodarska situacija plus uvjeti rada i življenja.

Do danas, propisi EU, toliko nevoljeni od tabloida i poslovne zajednice, štitili su socijalno tkivo društva, sada se širom otvaraju vrata tvrđim zakonima koji će, vjerojatno, pogodovati profitu, ali ne i dobrobiti puka, za što se neće kriviti 'briselski birokrati', već, možda, samo Bog ili što već novoga produciraju da se operu od vlastite nesposobnosti preživljavanja u globaliziranom svijetu.

Da, britanska je politička vrhuška izgubila dežurnog krivca i stalno opravdanje za, mahom, vlastite propuste. Referendum je okuražio europske populiste koji će ovih dana biti glasni i, valjda, jasni, možda po prvi put; bit će interesantno pratiti hoće li i na koji način preuzimati odgovornost za dalekosežne odluke u nacionalnoj politici umjesto dosadašnje galame i mahanja parolama.

Referendum je potvrdio rascjep sjevera i juga, starijeg i mlađeg dijela populacije, grada i sela, više i manje obrazovanih, mislećih i manipuliranih. Rascjep kakav postoji mahom u svim europskim društvima. Upozorio je i kako nastaju lavine: cijela storija o Brexitu počela je unutarstranačkim nezadovoljstvom (moj nastavak: uvjetima življenja, ponašanja i rada u 21. stoljeću) i politikantskim spašavanjem pozicije u stranci.

Europska unija suočena je s neplaniranim, jedinstvenim stres-testom kvalitete: bez često remetilačkog faktora Velike Britanije, članice koja se iz petnih žila trudila trgati integracijske spone Kontinenta i EU, vrijedi li kao politički i ekonomski koncept, iz cijele ove rastave braka izaći će bolja, transparentnija, demokratskija, efikasnija, povezanija i odgovornija zajednica.

Autorica teksta je Lada Stipić – Niseteo, dugogodišnja dopisnica iz EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:50