SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'ALBANCI ŽELE ZAUZETI NAŠU AMBASADU!' Dačić tvrdi da Kosovari silom planiraju iznuditi oslobađanje Haradinaja

Sud u Haagu je još 2012. godine odbacio sve optužbe protiv bivšega kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ali Srbi ga i dalje traže
 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Albanska dijaspora planira zauzimanje nekog od srpskih diplomatskih predstavništava kako bi Srbiju prinudila da odustane od zahtjeva za suđenje Ramushu Haradinaju, nekada jednom od lidera Oslobodilačke vojske Kosova i bivšem kosovskom premijeru.

Ovo nije propagandna izmišljotina, nego informacija koju je Srbija dobila od obavještajne službe jedne važne zapadne države i zato su “besmislene tvrdnje da je to Srbija izmislila ili da planira takvu akciju sama izvesti kako bi optužila Albance”, izjavio je najprije za Tanjug, a zatim i na Radio-televiziji Srbije Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova.

Zaoštravanje

Dačićev istup posljednji je u zaoštravanju odnosa Srbije i Kosova zbog Haradinajeva uhićenja u Francuskoj. Nekoliko dana nakon što je u jesen 2012. Haag oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Ivana Čermaka, Tribunal je odbacio i optužbe Tužiteljstva protiv Ramusha Haradinaja za likvidacije i mučenje srpskih civila u logoru OVK u kosovskome mjestu Jablanica. Unatoč oslobađajućoj presudi, Haradinaj je uhićen prošle srijede u zračnoj luci na istoku Francuske, temeljem međunarodnog uhidbenog naloga Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u sukobima na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Suština politike

“Ovo pokazuje na što su sve albanski političari spremni, pa čak i na terorizam”, izjavio je Dačić. Napao je i albanskog ministra vanjskih poslova Ditmira Bushatija, koji je kritizirao zahtjev da se Haradinaja izruči Beogradu, i rekao kako stav Tirane “pokazuje kako je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljnjeg afirmiranja kosovske nezavisnosti”. Optužba iz Beograda glasi kako se prema albanskom planu namjeravala zauzeti ambasada Srbije (u neimenovanoj državi), a zaposleni srpski diplomati bili bi oteti te oslobođeni tek nakon Haradinajeva puštanja na slobodu. U službenoj je izjavi Ivica Dačić u ime Srbije albanskim političarima iznio eksplicitno upozorenje da se ne igraju vatrom jer će Beograd zaštititi svoje interese. “A Srbija neće odustati od progona Haradinaja, ni bilo koga tko je počinio zločine protiv srpskog naroda”, glasi zaključak. Francuski sud će za dva tjedna odlučiti hoće li Haradinaj biti pušten ili izručen Srbiji.

Tako je govorio Dačić

Ustavno ime

“Srbija je pogriješila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom jer je ona priznala Kosovo. Ja moram reći da smo budale.”

Težak šamar

“Poštujem i volim Crnu Goru, ali njihovi politički stavovi u odnosu na naše nacionalne i državne interese za nas su bili veoma težak šamar. Zbog toga je Crna Gora u odnosu na Srbiju isto kao i Papua Nova Gvineja.”

Trulo u Danskoj

“Nešto je trulo u tim principima danskog diplomata Petersena. Neka ih primjenjuje na drugima, na primjer neka počne od svoje države.” (Nakon što je bivši šef UN-ove misije na Kosovu Soren Jessen-Petersen u intervjuu za kosovski servis RSE izjavio da Srbija “čini sve kako bi destabilizirala nezavisnost Kosova”.)

Ustaška ideologija

“Obnavljanje ustaške ideologije i rehabilitacija ustaških zločinaca u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju.”

Spomenik Slobi

“Podržavam ideju podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu.” (u lipnju 2016.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:29