BOJNO POLJE BUDUĆNOSTI

AMERIČKA VOJSKA MIJENJA DIZAJN GRANATE NAKON 40 GODINA Novu će granatu na jednak način bacati i lijevaci i dešnjaci

Ilustracija
 Abed Omar Qusini / REUTERS

Američka vojska radi na novoj ručnoj granati koja može eksplodirati u dijelovima i s potresnom silom, piše BBC.

Takav dizajn granate dozvolio bi kontrolu nad kolateralnim žrtvama u određenim instancama.

Nadolazeći redizajn predstavlja prvi novi dizajn granate u 40 godina, rekli su iz Picatinny Arsenala, tvrtke u kojoj se nova granata razvija.

Za razliku od tradicionalnih granata, Pojačana taktička višenamjenska ručna granata (ET-MP) može se bacati i s lijevom i desnom rukom.

'Aktualne granate zahtjevaju drukčiji način aktivacije u rukama lijevaka', stoji u izjavi američke vojske.

Matthew Hall, jedan od voditelja projekta, dodao je da je još jedan od benefita novog dizajna to što se granata može detonirati elektroničkom komponentom.

'Vrijeme detonacije može biti namješteno sve do milisekundi, a sve dok nije aktivirana, ručna granata neće moći biti detonirana', rekao je Hall.

Prije korištenja u borbi, vojnici će moći odabrati žele li da granata eksplodira u dijelova ili sa silom. 'Implementacija ove granate smanjit će broj granata koje će vojnici morati nositi u borbu', rekla je Jessica Perciballi, djelatnica Centra za istraživanje, razvoj i inženjerstvo oružja američke vojske.

'Trenutno nose jednu M67 granatu koja eksplodira u dijelovima sa smrtonosnim posljedicama', dodala je Perciballi. 'S novom će granatom moći birati hoće li u datoj situaciji korisiti raspršivanje ili silu.'

Međutim, jedan stručnjak za oružje rekao je BBC-u da granata nije toliko revolucionarna koliko se čini.

'Stara granata nema nekakvih većih nedostataka. Premda se novim dizajnom smanjuje mogućnost da vojniku granata ispadne, poteškoće pri rukovanju s tradicinalnom granatom su male', rekao je Justin Bronk, istraživač na Institutu Royal United Services te je dodao da je istina da se lijevoruke vojnike mora naučiti bacati staru granatu na poseban način, ali da to ne doprinosi težini upotrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:20