DVA U JEDAN

AMERIČKI PREDSJEDNIK SKLOPIO DOBAR POSAO ZAHVALJUJUĆI RUSIMA Donald Trump htio je jeftiniji Air Force One. I dobit će ga

 REUTERS

Air Force One planira nabaviti dva starija Boeinga 747 koja su pripadala ruskom propalom avioprijevozniku te ih pretvoriti u predsjednički avion, ustvrdio je izvor za britanski Guardian.

Kupoprodaja uštedjela bi Air Forceu milijune dolara, a američki predsjednik Donald Trump u prosincu je izjavio kako su troškovi zamjene zrakoplova Air Force One 'smiješni'.

Air Force One se sastoji od dva zrakoplova, jedan je za predsjednika, a drugi za rezervu.

Zrakoplovi Boeing 747 za koje je Trump zainteresiran naručila je prvotno ruska zrakoplovna tvrtka Transaero, koja je propala 2015. godine.

- U tijeku je sklapanje ugovora o prodaji dva Boeinga 747-8 Air Forceu, rekao je izvor u Boeingu, vodećem svjetskom proizvođaču putničkih aviona, za AFP.

- Želimo Air Forceu ponuditi dobru kvalitetu i najbolju cijenu za porezne obveznike, navodi Boeing ističući da bi konačan dogovor mogao biti postignut idućih tjedana.

Prema navodima na portalu Defense One, koja je prva izvijestila o ovakvom dogovoru, Transaero je inicijalno kupio četiri Boeinga prije nego što je bankrotirao.

Boeing je testirao dva zrakoplova, koji su prizemljeni u logističkoj zračnoj luci u Južnoj Kaliforniji. Smještena je u velikoj pustinji Mojave, gdje je vruće i suho, pa nema opasnosti od stvaranja hrđe na avionima.

Troškovi transformacije dvaju zrakoplova 747-8 u luksuzne letjelice najviše tehnološke razine do 2022. godine procjenjuju se na 2,7 milijardi eura, ali eventualno prekoračenje rokova moglo bi dignuti cijenu troškova.

Boeing prodaje dva zrakoplova po cijeni od 330 milijuna eura svaki, ali ugradnja obrambenog sustava, luksuzni interijer i drugi dodaci značajno dižu troškove transformacije zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:08