TRAŽIO ODGOVOR

AMERIČKI SENATOR: 'Špijunira li NSA i Kongres?' NSA: 'Tretiramo vas isto kao i druge građane'

 AFP

Senator američke savezne države Vermont Bernie Sander dobio je odgovor na pismo koje je prije dva dana uputio američkoj obavještajnoj agenciji NSA u kojoj je pitao špijunira li ta agencija i članove Kongresa i druge izabrane dužnosnike. U svom odgovoru NSA je potvrdio kako oni članove Kongresa tretiraju kao i sve ostale građane, a taj odgovor jasno sugerira da se i njih prisluškuje.

- Tijekom prikupljanja obavještajnih podataka NSA brine o privatnosti građana SAD-a, a takva zaštita je ugrađena u cijeli proces. Članovi Kongresa imaju jednaku zaštitu kao i sve osobe u SAD-u, a NSA je u potpunosti transparentan kada je u pitanju Kongres. Naša komunikacija s Kongresom je bila opsežna i prije i poslije medijskog razotkrivanja prošlog lipnja - piše u priopćenju NSA-a.

Ova obavještajna agencija je dospjela u središte špijunskog skandala kada je njen bivši operativac Edward Snowden u medijima objavio tisuće dokumenata o aktivnostima agencije. Najviše je pozornosti privuklo otkriće kako je NSA špijunirao svoje saveznike, a najpogođenija takvim postupkom je bila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:21