UČESTALO GA SPOMINJU

Američko veleposlanstvo ponovno udara po Dodiku: ‘On je glavna zapreka europskom putu Bosne i Hercegovine‘

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik glavna je zapreka europskom putu Bosne i Hercegovine, a sve njegove izjave da je on opredijeljen za europske integracije su lažne
 Antonio Balić/Cropix

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik glavna je zapreka europskom putu Bosne i Hercegovine, a sve njegove izjave da je on opredijeljen za europske integracije su lažne, optužba je koju je na Dodikovu adresu u četvrtak uputilo veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

"Glavna prepreka europskoj budućnosti BiH je Dodik i njegova destruktivna politika", stoji u izjavi objavljenoj na službenom profilu veleposlanstva na mreži X.

Oštre kritike uslijedile su nakon što je Dodik najavio da neće dopustiti da do kraja ovog tjedna Dom naroda parlamenta BiH usvoji zakon o sprječavanju pranja novca i borbi protiv terorizma, iako će BiH, bude li tako, dospjeti na "sivu listu" država koje ne poduzimaju potrebne mjere kako bi spriječile kriminalne aktivnosti.

Zastupnički dom parlamenta BiH taj je zakon već usvojio, no Dodik njegovu potvrdu u Domu naroda, u kojemu njegovi zastupnici imaju kontrolni paket u klubu Srba, uvjetuje donošenjem i drugih zakona koje on smatra važnim za Republiku Srpsku, poput novog zakona o Ustavnom sudu.

Američko veleposlanstvo ocijenilo je kako Dodik time nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Europska je komisija ranije je usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca te zakona o sprječavanju sukoba interesa, kao i zakona o sudovima, postavila kao preduvjet za eventualnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Uz to su zatražene tehničke izmjene izbornog zakona u cilju integriteta izbornog procesa, što je postalo poznato kao paket "3+1".

"Uvjeti 1+3 koje je postavila Europska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za Dodika je da li je spreman uraditi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor ‘ne‘ ", zaključuje Veleposlanstvo.

Uz to se ustvrđuje kako je Dodik, umjesto europskih integracija, "prigrlio" Vladimira Putina i rusku brutalnu invazija na Ukrajinu, a njegova antidejtonska retorika i djelovanje te napadi na tijela vlasti na državnoj razini pokazuju kako on ne govori istinu kada se verbalno zalaže za približavanje BiH Europskoj uniji.

Dodik je na to odgovorio također objavom na mreži X u kojoj je poručio kako će se on sastajati s kim želi pa i s Putinom, a uz to je ustvrdio kako je sve što je BiH napravila na europskom putu zasluga političara iz RS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:01