NA TRŽIŠTU 2013.

Američko zdravstvo odobrilo tabletu za mršavljenje prvi put nakon 13 godina

Novi lijek Belviq uzrokuje neželjene nuspojave poput depresije, migrene i gubitka sjećanja.
This photo provided by Food and Drug Administration shows Arena Pharmaceutical's anti-obesity pill Belviq. The Food and Drug Administration has approved Belviq, the first new prescription drug for long-term weight loss to enter the U.S. market in over a decade. The agency cleared the pill Wednesday for adults who are obese or are overweight with at least one medical complication, such as diabetes or high cholesterol. (AP Photo/Food and Drug Administration)
 AP

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nakon 13 dugih godina odobrila je tableti za mršavljenje izlazak na američko tržište.

Belviq, lijek proizvođača Arena Pharmaceutical, mogu koristiti pretile osobe ili osobe s prekomjernom tjelesnom težinom uz neke dodatne zdravstvene probleme.

Lijek je prilikom testiranja u kliničkim studijama postigao tek prosječne rezultate. Ispitanici su gubili, u prosjeku, oko 5 posto tjelesne mase.

Isti lijek odbijen je 2010. godine zbog tumora koji su se razvili kod životinja na kojima je Belviq testiran.

No, nakon što je kompanija Arena Pharmaceutical ponovno predala zahtjev nadopunjen dodatnim podacima, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek, uz zaključak da je rizik od dobivanja tumora malen.

Lijek se očekuje na tržištu 2013. godine.

Belviq blokira signale koji mozgu dojavljuju da smo gladni, zbog čega se osoba osjeća sito i uz konzumaciju manje količine hrane.

Lijek je odobren za pretile ljude s indeksom tjelesne mase od 30 i više.

Također, lijek mogu koristiti i pretile osobe s indeksom tjelesne mase od 27 i više, ali uz uvjet da imaju neki dodatni zdravstveni problem, poput povišenog krvog tlaka, dijabetesa tipa 2 ili visokog kolesterola.

FDA je izdala upozorenje u kojem stoji da lijek ne smiju koristiti trudnice i dojilje.

S obzirom da se u Americi razine pretilosti primiču 35 posto kod odraslih, te da su troškovi liječenja bolesti uzrokovanih debljinom u porastu, mnogi doktori zahtjevali su od vlasti da daju "zeleno svjetlo" novim tretmanima za gubitak težine.

No agencija je postavila visoke standarde za takve lijekove zbog neželjenih nuspojava prijašnjih popularnih pilula za gubitak težine.

1997. godine jedan od lijekova za debljinu povučen je s tržišta nakon što je ustanovljeno da uzrokuje oštećenja srčanih zalistaka.

Iako FDA tvrdi da Belviq ne nosi iste rizike, poznato je da novi lijek uzrokuje neželjene nuspojave poput depresije, migrene i gubitka sjećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:37