RAT NA INTERNETU

Amerika je špijunirala Sarkozyja: Cyber-napad na Elizejsku palaču bio je izveden američko-izraelskim virusom 'Flame'?

 YouTube

PARIZ - Francuski mediji optužili su vladu SAD-a za hakiranje u ured Nicolasa Sarkozyja dok je još bio predsjednik Francuske. Francuska državna agencija zadužena za cyber-ratovanje ANSSI navodno je pronašla ‘crva’ u računalima Elizejske palače.

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano odbila je potvrditi ili pobiti optužbe, no zato je izjavila kako ‘SAD nema važnijeg partnera ili većeg saveznika od Francuske’.

Računalni stručnjaci vjeruju kako se radi o virusu ‘Flame’, koji je bio korišten u cyber-napadima na Iran, te za kojeg se vjeruje kako je napravljen u suradnji SAD-a i Izraela.

Flame je iznimno sofisticirani virus koji može slati autoru sve podatke s zaraženog računala, uzimati sliku sa zaslona, zapisivati sve što se tipka, čak i upaliti mikrofon na računalu ili se spojiti na mobitele u blizini.

Iako u francuskom slučaju virus nije došao do samog Sarkozyja (koji nema računalo), navodno je pronađen u računalima njegovih najbližih savjetnika. Vjeruje se kako je na unutarnju mrežu Elizejske palače došao putem Facebooka, a jednom kada se našao unutar zaštićene mreže, brzo se proširio po svim dostupnim računalima.

ANSSI je otkrio zarazu u svibnju ove godine, a francuska vlada tada je potvrdila da je bila na meti cyber-napada, te je njena mreža bila ugašena nekoliko dana dok su djelatnici ANSSI-ja čistili virus s vladinih računala.

Nova francuska vlada još uvijek nije komentirala novinarske napise koji optužuju SAD za špijuniranje svojih saveznika, a američka ambasada u Parizu najsnažnije je zanijekala ikakvu upletenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:57