RIZIK OD EKSPLOZIJE

Amerikance dramatičnim videom upozoravaju: ‘Ako puricu mislite spremati na ovaj način, nemojte! To vas može ubiti‘

Za svaki Dan zahvalnosti u SAD-u bude prijavljeno 2300 požara u stambenim objektima. Glavni razlog? Rizična metoda pripreme prženja u ulju
 Screenshot YT

Svake godine samo u New Yorku pogine u prosjeku 5 Amerikanaca, a 60 ih bude ozlijeđeno zbog nepropisnog prženja purice za svečani obrok za Dan zahvalnosti.

Za svaki Dan zahvalnosti bude prijavljeno 2300 požara u stambenim objektima, a glavni je razlog nepropisna priprema blagdanske purice, upozoravaju njujorški vatrogasci uoči velikog američkog blagdana, za koji se tradicionalno sprema pečena purica. Neki je umjesto u pećnici spremaju prženjem u dubokom ulju.

Na taj se način relativno brzo dobije hrskava i sočna purica za Dan zahvalnosti, ali ta metoda kuhanja nosi značajne rizike, prenio je upozorenja Newsweek.

Metoda je posebno rizična za one koji ignoriraju sigurnosni savjet broj jedan: nikada ne pokušavajte pržiti tuku koja nije u potpunosti odmrznuta, jer to može lako izazvati eksploziju ili požar.

Eksplozije su obično uzrokovane reakcijom leda pomiješanog s vrućim uljem, dok velika količina vrućeg ulja koje se obično koristi za pečenje purice također predstavlja veliki rizik od požara. Američka udruga za zaštitu potrošača uoči blagdana dijeli dramatičan video s višestrukim eksplozijama.

Neki stručnjaci kažu da je rizik od prženja toliko velik da bi bilo najbolje da sasvim zaboravite na prženje purice. Američka Nacionalna udruga za zaštitu od požara (NFPA) umjesto toga je predložila da se koriste električne friteze za puretinu, infracrvene friteze ili friteze na zrak. Ili još bolje, kupiti je u dućanu ili restoranu već pečenu.

Savjeti za sigurno pečenje blagdanske pečenke su raznoliki, prenosi Newsweek: od toga da to činite vani, podalje od zgrada, do toga da djecu i kućne ljubimce držite podalje i da ulje pustite da se potpuno ohladi prije nego što ga bacite.

Zagovornici prženja u dubokom ulju kunu se da se ovom metodom, kada se pravilno izvede, može dobiti purica s neusporedivo hrskavom kožom i savršeno pečenim, sočnim mesom iznutra. Time se također štedi velika količina vremena, jer sve može biti gotovo u sat vremena, u usporedbi s često cijelim danom kuhanja korištenjem tradicionalnijih metoda.

Stranica Todays Homeowner prenosi tumačenja stručnjaka koji su glavni uzroci katastrofe: Kada se smrznuta purica doda u posudu s kipućim uljem, led u njoj će odmah ispariti u paru. Para se brzo širi povećavajući volumen i unutarnji tlak unutar friteze. Rezultat toga je da se iz friteze izlijeva vruće ulje s parom, što može izazvati ozbilje otekline.

Druga je opasnost od pregrijavanja ulja, do one točke kad se počne dimiti. Ako friteza nema dobar termostat, ulje u njoj može doseći tu točku i zapaltiti se. Izlijevanje vrućeg ulja može izazvati da se friteza zapali i eksplodira uz visoke stupove plamnena.

Zato stručnjaci savjetuju: ako baš želite pržiti puricu, učinite to negdje na otvorenom, nikako na terasi ili balkonu. Uvijek koristite ispravnu fritezu s ispravnim kontrolama termostata. Imajte u blizini aparat za gašenje požara, zaštitne naočale, odjeću dugih rukava i termootporne rukavice.

Pazite da u fritezi ne bude previše ulja, nego tek toliko da pokrije puretinu. I vrlo važno: nikada ne spremajte puricu koja nije temeljito, potpuno odmrznuta. I naravno, nikada ne ostavljate fritezu bez nadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:33