TEŽAK 40 MILIJARDI?

AMERIKANCI OTVORENO OPTUŽILI PUTINA ZA KORUPCIJU 'Potajice gomila novac, Abramovič mu je poklonio jahtu'

 Reuters

Američko ministarstvo financija objavilo je da smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina korumpiranim, piše BBC . Ovo je prvi puta da je Washington javno optužio ruskog šefa države za korupciju.

Adam Szubin, zadužen za nadzor provedbe američkih sankcija protiv Rusije, rekao je za BBC da vlasti u Washingtonu znaju to već dugi niz godina.

- Vidjeli smo bogaćenje njegovih prijatelja, bliskih suradnika i marginaliziranje onih koje ne smatra prijateljima. Bilo da se radi o ruskom energetskom bogatstvu ili poslovnim ugovorima s državom, Putin ih usmjerava prema onima za koje smatra da će mu služiti, dok ostale isključuje. Za mene je to pravi ogled korupcije.

Amerikanci su zbog aneksije Krima 2014. godine uveli sankcije Rusiji te su već tada naveli da Putin potajno investira u energetski sektor. Iako Szubin nije htio komentirati izvješće CIA-e iz 2007., u kojem se tvrdi da se Putinovo bogatstvo kreće u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara te da je on najbogatiji čovjek u Europi, ipak je naveo da se ruski predsjednik tajno bogati.

- Njegova je plaća navodno oko 110.000 dolara godišnje. To ni blizu ne odgovara njegovom stvarnom prihodu, a on itekako zna sakriti svoje bogatstvo.

Iz Kremlja ovakve optužbe godinama demantiraju, a 2008. godine ih je sam Putin nazvao "smećem".

No, neki su ruski "insajderi" ispričali za vrlo uglednu BBC-jevu emisiju Panorama o tome kako Putin skriva svoje bogatstvo. Dmitrij Skarga, koji je na čelu državne tvrtke Sovcomflot, kaže da je nadgledao isporuku jahte za Putina, vrijedne 35 milijuna dolara. Luksuzno plovilo dugo 57 metara ruskom je predsjedniku darovao Roman Abramovič, gazda Chelseaja.

- Činjenica je da je Abramovič, preko svojeg zaposlenika, dostavio jahtu Putinu. Ja sam bio na jahti 2002. u Amsterdamu, a tamo je bio i predstavnik gospodina Abramoviča koji je potvrdio da je Roman vlasnik jahte - rekao je Skarga za BBC.

Abramovič je preko odvjetnika ove tvrdnje nazvao špekulacijama. Putin nije htio sudjelovati u emisiji BBC-ja koja se bavila njegovim bogatstvom, ali njegov je glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao da optužbe nema smisla komentirati jer su naprosto fikcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:49