KAOS

AMERIKANCI PREKINULI SVE BILATERALNE KONTAKTE S RUSIJOM OKO SIRIJE Potpuni slom odnosa dviju supersila zbog ruskih napada na Alep

 Abdalrhman Ismail / REUTERS

Amerika je u ponedjeljak suspendirala sve bilateralne kontakte s Rusijom u pogledu rata u Siriji, objavio je State Department. Ovakav potez je proteklih dana već bio najavljivan zbog snažnih ruskih i režimskih napada na grad Alep, koji je godinama pod opsadom, a Asad ga uz pomoć Moskve velikom ofenzivom želi vratiti pod svoju potpunu kontrolu.

No, osim što su mete napada položaji pobunjenika, među ciljevima su često i civili, a poglavito bolnice.

Tako je i u ponedjeljak bombardirana bolnica M10, najveća u istočnom dijelu Alepa pod kontrolom pobunjenika, a pogođena je bombama koje probijaju bunkere. Prema prvim informacijama lokalnih nevladinih udruga, život je izgubilo najmanje sedam osoba.

- Bolnica M10 potpuno je razorena... nema je više. Bolnica uopće više nije upotrebljiva. Ne može se popraviti, prema izvješćima osoblja i liječnika ondje - rekao je Adham Sahloul iz Sirijskog američkog medicinskog društva, koje upravlja bolnicom.

Ova je bolnica u proteklih 6 dana bila bombardirana čak tri puta, a ovaj zadnji napad izvršen je bombama za probijanje bunkera koje su zgradu sravnile sa zemljom. Od sedam poginulih osoba, dvoje su članovi medicinskog tima, a preostalih pet su radnici koji su nastojali osposobiti makar dio bolnice uništen u prethodnim bombardiranjima.

U istočnom Alepu zatočeno je oko 250.000 ljudi, a u zadnjih deset dana je u bombardiranjima ubijeno nekoliko stotina ljudi. Većina analitičara smatra da su žestoki napadi priprema trenera za kopnenu ofenzivu kojom Asadov režim želi staviti cijeli grad pod svoju kontrolu.

U američkim zračnim napadima ubijen vođa bivše Fronte al Nusre

Sjedinjene Države izvele su u ponedjeljak zračni napad na istaknutog člana terorističke organizacije Al-Qa'ide u Siriji, objavilo je američko ministarstvo obrane, a njegovu smrt potvrdila je bivša skupina Fronta al Nusra.

Skupina Džabhat Fateh al Šam, bivša Fronta Al Nusra, rekla je da je egipatski klerik Abu al Faradž al Masri, istaknuti član militantne skupine, ubijen u zračnom udaru međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Pentagon je za Reuters ranije rekao da su zračni napadi ciljali istaknutog vođe Al-Qa'ide blizu Idliba.

"Možemo potvrditi da smo ciljali istaknutog člana Al Kaide u Siriji i još procjenjujemo rezultate operacije", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Regionalni mediji i društvene mreže objavili su da je ubijen Egipćanin Ahmed Salama Mabruk, a Abu al Faradž al Masri je njegovo ratno ime.

"Svaki put kad uklonimo istaknutog vođu Al-Qa'ide, mi naštetimo njihovu zapovjedništvu i kontroli i zaustavimo njihovo širenje", rekao je Davis.

Mabruk je rođen 1956. u egipatskoj pokrajini Gizi. Poznat je kao veteran Al-Qa'ide i zapovjednik Fronte Fateh al-Šam, koja se nekad zvala Fronta Al Nusra.

UN žali zbog prekida pregovora o Siriji, Moskva uzvraća protuoptužbom SAD-u

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izrazio je duboko žaljenje zbog američke odluke da s Rusijom prekine pregovore o prekidu vatre u Siriji, a Moskva je optužila Washington da optužbom Rusiji želi opravdati vlastiti neuspjeh.

"Ujedinjeni narodi neće nikada prepustiti sirijski narod sudbini beskonačnog nasilnog sukoba", objavljeno je iz ureda Staffana de Misture.

Rusija je optužila Sjedinjene Države da nisu uspjele provesti ključne dijelove dogovora s Rusijom o Siriji i sada pokušavaju odgovornost za neuspjeh prebaciti na Rusiju, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

U gradu Alepu SAD se pokazao nesposobnim razdvojiti takozvane umjerene pobunjeničke skupine od nekadašnje Fronte al-Nusre, danas Fronte Fatah al-Šam, koju je UN svrstao na popis terorističkih organizacija, rekla je.

Sirijski najveći grad Alep poprište je najkrvavijih sukoba između pobunjenika i snaga vlade predsjednika Bašara al Asada i UN je u nedjelju priopćio da su civili koji trpe bombardiranja izloženi “razini divljaštva koju ne bi trebalo doživjeti ni jedno ljudsko biće”.

"Nedjelovanje Washingtona omogućilo je njima (teroristima) da se pregrupiraju, da dobiju oružja i mobiliziraju se", kaže Zaharova.

SAD je ranije u ponedjeljak objavio da prekida s Rusijom pregovore o prekidu vatre u Siriji pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna te je optužio Rusiju da nije poštovala preuzete obveze i da je odgovorna za napade na civile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 07:41