ČUVARI NEBA

Amerikanci su iranske projektile ‘skidali‘ moćnim oružjem, obara ih izvan Zemljine atmosfere!

Da je SM-3 prvi put korišten u borbenoj situaciji, potvrdila su dva američka dužnosnika

Lansiranje projektila SM-3 s razrača klase Arleigh Burke; presretanje projektila na Bliskom istoku

 Profimedia, Screenshot: X/

Američka mornarica prvi put je koristila projektile RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) u borbenoj situaciji, objavio je US. Naval Institute. Njima su ovu informaciju potvrdila dvojica dužnosnika iz sektora obrane u ponedjeljak.

Riječ je o projektilima namijenjenim za presretanje balističkih raketa, a koji su u konkretnom slučaju bili korišteni da obore balističke rakete/projektile koje je Iran lansirao u noći sa subote na nedjelju u sklopu svojeg napada na Izrael (pravodobno najavljenog svim uključenim stranama).

Projektile su, doznaje US. Naval Institute, ispalila dva razarača klase Arleigh Burke - istoimeni USS Arleigh Burke (DDG-51) i USS Carney (DDG-64), čija se posada proteklih mjeseci već iskazala u obaranju podosta projektila koje su oko Crvenog mora lansirali jemenski hutisti.

Ova dva broda lansirala su između četiri i sedam SM-3 projektila kako bi presreli iranske balističke projektile koji su letjeli prema Izraelu. Prema prvim izvještajima američkih medija (CNN i Fox News), USS Arleigh Burke oborio je jedan iranski balistički projektil, dok ih je USS Carney "skinuo" barem tri.

I Carney i Arleigh Burke lansirali su ih s područja istočnog Mediterana iz svojih borbenih sustava Aegis, modificiranih tako da prate i ciljaju balističke projektile, pri čemu ključnu ulogu igra radar SPY-1D. Specifičnost ovih projektila, koji prema podacima iz američkog obrambenog proračuna koštaju nešto manje od 12 milijuna dolara po komadu, je u tome da balističke projektile ruši izvan Zemljine atmosfere ili na njenom rubu. Štoviše, domet oružja je toliki da može rušiti i interkontinentalne balističke projektile, navodi specijalizirani vojni portal The War Zone, koji je prvi spekulirao o mogućnosti da je američka vojska u obrani Izraela iskoristila SM-3 projektile.

Sami SM-3 projektili funkcioniraju tako da nakon lansiranja raketa od tri stupnja s krutim gorivom dovede unitarni projektil EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) na rub Zemljine atmosfere, nakon čega se ovaj zalijeće u balistički projektil koji se u tom trenutku nalazi blizu samog vrhunca svoje putanje. Kako piše The War Zone, SM-3 projektili već su testirani protiv niza balističkih projektila, a 2008. korišteni su i za obaranje jednog američkog satelita čija je putanja bila izvan kontrole. Breaking Defense još je prije desetak godina pisao kako Block 1A/B varijanta projektila postiže brzinu i do 8,8 Macha, a Block IIA navodno i do 13,3 Macha.

Sama činjenica da su SM-3 projektili prvi put korišteni u borbenoj situaciji upućuje na to da su Iranci u napadu koristili balističke projektile dometa i do 3000 kilometara, smatra analitičar Chris Carlson, a prenosi US. Naval Institute.

Trenutno SM-3 projektile uz SAD koriste i Japan i Južna Koreja, a osim s brodova mogu se lansirati i s kopnenih varijanti sustava Aegis (koje su, osim u SAD-u, bazirane i u Poljskoj i Rumunjskoj). Kad je u pitanju pomorska varijanta sustava, njih u Ratnoj mornarici SAD-a koriste razarači klase Arleigh Burke i krstarice klase Ticonderoga.

Na kraju treba napomenuti i da izraelski PZO sustav Arrow 3 (Strijela), koji je također korišten u obrani od iranskog napada ovog vikenda, također ima mogućnost obaranja meta izvan Zemljine atmosfere, prilikom čega njegovi presretači koriste kinetičku energiju kako bi uništili svoje ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:07