ŽENE VOJNIKINJE

Amerikanke u Iraku i Afganistanu: Više nas je bilo strah kolega nego talibana

WASHINGTON - Ženama u ratnim misijama ogromni su problem seksualni porivi njihovih suboraca. Piše o tome britanski BBC dok u svijetu traju rasprave o tome koliko je spol, koji se sve više prijavljuje u vojsku, fizički i psihički sposoban biti na bojištu.

Tri istodobna rata

Šokantan rezultat nekoliko istraživanja američke vojske otkriva, pak, da je gotovo svaka treća žena koja je služila u ratnoj misiji bila silovana, dok ih je 90 posto bilo bar nekad zlostavljano. Američke vojnikinje u Iraku su se više bojale ljudi s kojima su dijelile hranu nego neprijatelja.

“U rovovima Iraka američke žene istodobno vode dva rata. Jedan javni, a drugi privatni. Mogao bi se dodati i treći, unutarnji rat - protiv osamljenosti u vlastitoj jedinici”, piše Helen Benedict u knjizi o ženama koje služe u vojsci u najopasnijim dijelovima svijeta. U pravilu su, kaže, jako mlade, mnoge od njih 18-godišnjakinje ili 19-godišnjakinje, i često služe u jedinicama u kojima su jedine žene. Od ožujka 2003. na tlu Bliskog istoka Amerikanki je bilo 206.000. Njih 40 ispričalo je autorici svoje priče...

- Svaki vojnik ima ‘kompu’ u jedinici. Od žena se očekuje da sa svojim ide pod tuš da je ne siluju. No, bila sam jedina među 50 muškaraca pa sam na tuširanje išla s oružjem.

Mlade i malobrojne

Jedan vojnik za kojeg sam vjerovala da mi je prijatelj htio me je silovati, a zapovjednik me toliko salijetao da sam ga prijavila i tražila premještaj. Ni nakon toga nije bilo ništa lakše. I u drugoj jedinici sam bila poput svježeg mesa za gladne muškarce - ispričala je Chantelle Henneberry, kojoj je rečeno da je seksualne napade skrivila sama.

Chantelle je imala 17 godina kad je naučila da pod tuš mora ići s nožem i puškom. Mickiela Montoya imala je 19 godina kad je odlučila da si više neće dopustiti da u društvu muških kolega bude bez oružja. - Na kraju jedne smjene vraćala sam se u kamp sa svojim ‘kompom’, a on mi je nasred napuštene ceste odlučio reći kako nitko ne bi mogao ni čuti ni vidjeti da me u tom trenutku pokuša silovati. Pitao me što bih učinila, a ja sam mu odgovorila da bih upotrijebila nož. Nisam ga imala, no to mi je bilo zadnji put. Jedan od kolega mi je rekao kako je u Vijetnamu bilo prostitutki, ali ne i u Iraku, pa su zato tamo poslali žene vojnike - kaže ona.

‘Same su si krive’

Marti Ribero je 2006. u Afganistanu na najstrašniji način naučila istu lekciju.

- Odložila sam oružje u borbenoj zoni i odvojila se od jedinice da bih na miru zapalila cigaretu. Silovali su me iza generatora za struju. Da sam imala oružje, možda bih to spriječila, no onda bih dospjela u zatvor - kaže Marti Ribiero čija je priča objavljena na BBC-ju. Nije ga prijavila jer je dugo vjerovala da je ona sama bila kriva. Prošle su godine istražitelji američkog ministarstva obrane u izvještaju istaknuli da se vjerojatno 90 posto slučajeva silovanja u vojsci ne prijavljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:22