BORBA PROTIV TERORIZMA

Aplikacija Telegram pristala na zabranu radikalnih sadržaja u svojim porukama

 
Mjesto napada u Sankt Peterburgu i čovjek za kojeg se sumnja da je izvršio napad
 Anton Voganov / Twitter / Reuters

“Telegram je gotovo neprobojno kriptiran i na prvom mu je mjestu privatnost, ali mi nismo prijatelji terorista”, rekao je u nedjelju Pavel Durov, osnivač ove aplikacije za slanje poruka. To je poručio, jasno, preko Telegrama.

No, interesantno je da je do ove brze i oštre reakcije došlo tek nakon što je u petak vlada Indonezije jednostavno blokirala sve pristupe Telegramu objašnjavajući taj potez vrlo jednostavno: “Na njemu se mogu naći brojni forumi koji su puni radikalne i terorističke propagande”.

Upute za bombe

Samuel Pangerapan, generalni direktor za informatičke aplikacije u ministarstvu komunikacija, rekao je za AP da se aplikacija koristi za novačenje Indonežana, prije svega mladih, u militantne skupine, za širenje govora mržnje te za prosljeđivanje uputa i metoda za izvođenje napada uključujući i izradu bombi. I za to imaju potvrdu. Militanti koje je nedavno uhitila indonezijska policija potvrdili su vlastima da su komunicirali Telegramom te da su tako primali naredbe, među ostalim, i od Bahruna Naiam, Indonežanina koji je u redovima terorističke skupine Islamska država i optužen je organizranje više napada u zemlji u proteklih 18 mjeseci. Primjerice, u lipnju je napadač izbo dva policajca u džamiji. Policija je potvrdila da nije bio povezan s militantnim skupinama, ali je bio radikaliziran preko materijala koji je pročitao na Telegramu. I zato je ministar komunikacija i informacija Rudiantara zatražio da Telegram uspostavi standardnu operativnu proceduru (SOP) koja bi omogućavala samostalnu analizu radikalnog sadržaja.

E, kad se dotjeralo cara do duvara, tada je i Durov reagirao. Nitko ne kaže da su aplikacija ili ljudi koji stoje iza nje i na koji način skloni teroristima, ali je indikativno da su u gotovo svim posljednjim terorističkim napadima u Europi počinitelji koristili upravo taj sustav slanja kriptiranih poruka i da Telegram na to nije reagirao. A već dulje vrijeme sve zapadne i ne samo zapadne agencije za borbu protiv terorizma tvrde kako je ključ za razbijanje ćelija i onemogućavanje napadača upravo onemogućavanje komunikacije ili, preciznije, omogućavanje komunikacije koju vlasti i snage sigurnosti mogu bez većih poteškoća pratiti.

Što s privatnošću

Jasno, tu se sada otvara pitanje privatnosti - na koje se odmah poziva i Durov - ali odgovor je više nego jasan: ako je riječ o osobama za koje postoji opravdana sumnja da bi mogle počiniti teroristički napad, u prvi plan dolazi pitanje sigurnosti i izbjegavanja napada, dok privatnost pada u drugi plan. Velike tvrtke koje upravljaju društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera već neko vrijeme uklanjaju govor mržnje i komunikaciju za koju je jasno da ima terorističku pozadinu. Sada je došao trenutak da to učini i Telegram kojem je, gotovo sigurno, svaka vijest o tome da su teroristi komunicirali tim kanalom bila marketing - jer, kako znaju praktičari, ne postoji negativan marketing.

Durov sada priča kako je došlo do “buke u komunikacijskom kanalu” s indonezijskim vlastima jer da on nije bio upoznat s njihovim zahtjevom da se zatvore pojedini elementi aplikacije te da su već pokrenuti koraci da oni za koje je Jakarta rekla da prenose teroristički sadržaj budu blokirani: formirana je radna skupina u kojoj su osobe koje poznaju indonezijsku kulturu i jezik kako bi mogli uklanjati poruke koje imaju prizvuk terorizma. Tvrtka ima nekoliko milijuna korisnika u toj zemlji.

Oni bi kalifat

Reakcija Indonezije više je nego očekivana.Riječ je o najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu u kojoj čak 10 posto ljudi, prema anketi iz lipnja ove godine, ne bi imalo ništa protiv formiranja kalifata. A u toj su zemlji aktivne brojne terorističke skupine koje se pozivaju na islam i koje su i prije pojave Islamske države izvele niz izuzetno krvavih napada, od kojih je najstrašniji onaj na turistički centar na Baliju 2002. godine kad je poginulo više od 200 ljudi.

Rusija utvrdila da je napadač na St. Peterburg koristio Telegram

1 Rusija je prošlog mjeseca zaprijetila da će blokirati Telegram ako vladi ne proslijede informaciju o tvrtkama koje stoje iza tog imena. Vladina agencija za nadzor komunikacija, informacijsku tehnologiju i masovne medije Roskomnadzor optužila je Telegram da krši postojeću regulativu. FSB je potvrdio da je terorist koji je izveo napad u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu koristio Telegram.

2 Iran, za koji se Pavel Durov, čelnik Telegrama, hvalio da je ondje 40 milijuna korisnika njegove aplikacije, temeljem sudske odluke blokirao je glasovne poruke u travnju ove godine. Teheran nije dao nikakvo tumačenje takve odluke, a špekuliralo se da je to posljedica uhićenja članova reformskog pokreta koji su koristili Telegram. Ili je razlog bio zaštititi domaće telekomunikacijske kompanije.

3 Saudijska Arabija ograničila je promet Telegrama u svojoj zemlji također bez ikakva objašnjenja, i to još u siječnju 2016. godine.

4 Kina je blokirala Telegram prije dvije godine jer ga je koristio odvjetnik koji se borio za ljudska prava čije je djelovanje bilo protivno interesima vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:46