NADZOR

Apple i Google osmišljaju metodu praćenja oboljelih od korone: 'Tko je bio s njima u kontaktu, dobit će notifikaciju. Privatnost neće biti narušena'

 WANG ZHAO / AFP

Oko tri milijarde ljudi moglo bi biti uključeno u praćenje lokacija kontakata pozitivno testiranih osoba na Covid-19 preko Bluetootha na svojom pametnim telefonima.

Naime, Apple i Google udružili su snage i čini se da bi dva najveća mobilna operativna sustava, Android i iOS, mogli zajedno raditi na tome da vlasnici mobilnih telefona dobiju upozorenje dođu li u kontakt s pozitivnim na koronavirus. Iz obje kompanije tvrde da će se 'poštivati privatnosti sigurnost korisnika'.

Inicijativa će uključivati dva koraka. Sljedećeg mjeseca i Apple i Google objavit će API-je koji omogućavaju praćenje kontakata putem aplikacija trećih strana koje objavljuju javne zdravstvene vlasti. Korisnici i iOS i Android uređaja moći će preuzimati službene aplikacije putem svojih aplikacija.

Zatim u narednim mjesecima obje tvrtke planiraju izgraditi još širi alat za praćenje kontakata koji neće zahtijevati od korisnika da preuzmu aplikaciju treće strane.

Svi koji se odluče za sudjelovanje, tada će svoje podatke podijeliti s vladinim zdravstvenim vlastima i drugim aplikacijama za praćenje kontakata. Upotreba takvih aplikacija za praćenje slučajeva Covid-19 prvi je put primijenjena u Kini, a koristi se u manje ekstremnom stupnju u drugim azijskim zemljama, uključujući Singapur, Tajvan i Južnu Koreju.

Opći konsenzus bio je da zakoni o privatnosti podataka i kulturni običaji sprječavaju praćenje kontakata na Zapadu. No, na kraju je taj koncept ipak široko prihvaćen.

Robert Redfield, direktor američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je da će Americi biti potreban "vrlo agresivno" praćenje traga kontakata za nastavak normalnog života.

U Europi skupina znanstvenika i stručnjaka iz tehnološke industrije radi na okviru za aplikacije za praćenje kontakata koji će zaštititi privatnost. Francuska, koja je članica te koalicije, već je objavila da će pokrenuti aplikaciju Stop Covid za traženje kontakata.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije radi na takvoj aplikaciji koja će korisnike odmah obavijestiti o bliskim kontaktima s ljudima koji su bili pozitivni na Covid-19. Tvrde da je praćenje kontakta preko Bluetootha štiti anonimnost i privatnost korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:26