NOVI UDARAC REŽIMU

Asada napustio dosad najviše rangirani državnik: I sirijski premijer prebjegao u Jordan

Njegov bijeg pokazuje da Asad, nakon vojnog establišmenta, gubi moć i u političkoj sferi
 Wikimedia Commons

Sirijski premijer Riad Hidžab danas je prebjegao u Jordan, napustivši režim predsjednika Bašara al-Asada kako bi se "pridružio revoluciji", objavio je njegov glasnogovornik. S premijerom je prebjegla i njegova obitelj.

Hidžab je došao na mjesto premijera tek pred dva mjeseca i prvi je član vlade koji se odlučio napustiti zemlju. Ujedno je i najviše rangirani sirijski državnik koji je prebjegao.

VIDEO Rat u Siriji i dalje bjesni: Pokolj 40 ljudi u Hami, bombaški napad na zgradu televizije u Damasku

Dosad je to već učinio veći broj vojnika i vojnih zapovjednika, uključujući 30 generala. Posljednji u nizu je nacionalni junak odlikovan kao prvi Sirijac u svemiru, general Mohamad Ahmad Fares .

VIDEO Prvi sirijski astronaut prebjegao u Tursku: Režim bez reakcije na bijeg odlikovanog nacionalnog junaka

Rastući broj prebjega upućuje na slabljenje Asadovog režima, ne samo unutar vojnog establišmenta već i u političkoj sferi, smatraju analitičari.

Sirijska državna televizija nije komentirala slučaj, već je samo objavila vijest da je Hidžab maknut s funkcije. Privremeno će njegovu dužnost preuzeti Omar Galavandži.

Svega nekoliko sati prije ove vijesti u zgradi sirijske radiotelevizije u Damasku eksplodirala je bomba, ranivši tri osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:40