RAT U SIRIJI

Asadova je vojska već koristila bojni otrov: Na Homs je ispaljen ‘agent 15’

U tajnim depešama namijenjenima američkom State Departmentu američki diplomati u Turskoj ustvrdili su kako je sirijski predsjednik Bašar al-Asad “vrlo vjerojatno” već upotrijebio kemijsko oružje u napadima na civile, objavio je američki magazin Foreign Policy.

Konzul Scott Frederic Kilner u Turskoj je potpisao izvješće prema kojemu je provedena istraga pokazala da se to dogodilo prilikom napada na pretežno opozicijski grad Homs 23. prosinca.

Detaljan opis napada

Izvješće je nastalo na temelju razgovora s aktivistima, liječnicima i prebjezima, a zaposlenici konzulata sastali su se i s Mustafom al-Šeikom, bivšim generalom u Asadovoj vojsci koji je pobjegao iz zemlje, te s jednim visokopozicioniranim vojnim liječnikom.

- Ne možemo to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, no informacije koje smo dobili pokazuju da je ‘agent 15’ korišten u Homsu - izjavio je diplomat koji je vidio izvješće. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u kolovozu da bi korištenje kemijskog oružja bilo “prijestup reko crveno linije”.

- To bi, naime, potpuno promijenilo moj stav prema sukobu - rekao je Obama.

Aktivisti i liječnici pokušali su doprijeti do javnosti s materijalom koji bi dokazao međunarodnoj zajednici da je došlo do kemijskog incidenta u Homsu. Naime, neki su raniji incidenti pobijani. Tako su liječnici na strani pobunjenika objavili izvješće s detaljnim opisima žrtava napada. Aktivisti su stavili snimke oboljelih na internetske mreže Facebook i YouTube. Na nekima su osobe koje se guše, povraćaju i bore za dah.

Irački proizvod

Dvojica liječnika s kojima je razgovarao FP izjavila su kako možda na djelu nije bio “agent 15”, no kako je sigurno bila neka vrsta kemijskog oružja. Liječnici s kemijskim oružjem povezuju pet smrtnih slučajeva te oko stotinu slučajeva otežanog disanja, problema sa živčanim sustavom i želučanih tegoba.

“Agent 15”, u NATO-ovoj klasifikaciji označen kao BZ, halucinogeni je otrov koji izaziva teška oštećenja, ali nije ni približno smrtonosan poput, primjerice, sarina. Poznato je da je Irak imao velike zalihe tog otrova, a sličan spoj američka je vojska testirala tijekom Drugog svjetskog rata.

Američka vlada nije komentirala upite FP-a o sadržaju depeša iz Istanbula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:06