NUŽNA JE ODLUČNA AKCIJA

Barroso: 'Svi govore o rastu i svi ga žele, ali rast se ne može postići uredbom'

European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

BRATISLAVA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak je u Bratislavi na otvaranju sastanka na vrhu ''prijatelja kohezije'', neslužbene skupine zemalja članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što ulažu, rekao da se ''prijatelji kohezije'' i njima suprotstavljeni ''prijatelji boljeg trošenja'' trebaju ujediniti u prijatelje rasta.

Na početku sastanka na kojem sudjeluju premijeri i visoki dužnosnici 15 zemalja članica EU-a i hrvatski premijer Zoran Milanović u svojstvu promatrača, Barroso je kazao da u zadnje vrijeme svi govore o rastu i da ga svi načelno žele, ali da se rast ne može postoći uredbom.

Europska sredstva za ulaganja moraju se voditi rezultatskim uspjehom i moraju dovesti do povećanja broja radnih mjesta, gospodarskog rasta i ukupno bolje gospodarske situacije, rekao je u uvodnom govoru Barroso.

Predsjednik Komisije upozorio je da se zahtjev skupine "prijatelja boljeg trošenja" da se europska sredstva troše na bolji i pametniji način ne treba shvatiti kao prijetnju nego kao priliku.

Naveo je da u idućih nekoliko tjedana do summita Europskog vijeća 22. i 23. studenog, koji bi mogao biti presudan za donošenje konačnog prijedloga višegodišnjeg europskog proračuna 2014-2020 predstoje teške rasprave, ali i istaknuo kako je nužna ''odlučna zajednička akcija u cilju stvaranja uvjeta za povećanje gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta''.

Zahvalio je svima koji su poduprli Europsku komisiju u njezinim naporima da nakon izbijanja krize preusmjeri sredstva iz manje aktivnih fondova u područja u kojima su ona bila najpotrebnija, naglasivši da je time prikupljeno 14,5 milijardi eura koja su potom usmjerena u europsko gospodarstvo, što je uvelike olakšalo posljedice krize.

Sudionicima sastanka u Bratislavi uvodno se obratio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji je kao ključnu riječ u raspravama o novom proračunu istaknuo kompromis. Rekao je da će na kompromis morati pristati svi, uključujući i prijatelje kohezije te da je ionako riječ o razmjerno malim razlikama zbog kojih se ne smije u pitanje dovesti pozicija EU.

''Ako kompromis postignut na sastanku Europskog vijeća 22. i 23. studenog bude nepravedan, jamčim da Europski parlament neće podržati taj prijedlog'', rekao je Shulz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:02