UMJETNOST, VALJDA

Bečani bijesni zbog ‘najružnije fontane na svijetu‘: ‘Ovo košta 1,8 milijuna eura?!‘

Građani su poručili: "Izgleda kao nešto što bi četverogodišnjak napravio od plastelina"
 Joe Klamar/AFP

Beč je dobio novu fontanu, svečano su je otvorili austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i bečki gradonačelnik Michael Ludwig, koji su pozdravili "izvanredan, stvarnošću inspiriran" dizajn fontane, koji vješto prenosi ključni "osjećaj zajedništva".

Nije to obična fontana, Beč na mrežnim stranicama navodi da se njom obilježava 150 godina od prvog vodovoda, koji je doveo bistru životvornu tekućinu s Alpa u tadašnji glavni grad Carevine i naše Kraljevine, otvoren 24. listopada 1873. godine. Zagreb je dobio vodovod samo koju godinu kasnije, 1878. Piše Beč dalje: "Spomenik bečkoj vodi nalazi se u 10. okrugu (Bezirk), na ulazu u Helmut-Zilk-Park, na uglu Gudrunstraße i Sonnwendgasse, fontana "WirWasser"."

Beč je to, grad secesije, arhitektonskih i umjetničkih izuzetnica, ali "WirWasser" (doslovno, Mivoda) nije naišao na takav doček. Die Presse piše kako je društvena mreža X, bivši Twitter, preplavljen tekstovima koji ismijavaju djelo umjetničkog kolektiva Gelatin (koristim ime koje je Beč upotrijebio) u odnosu na brojne druge fontane na svijetu.

image
Joe Klamar/AFP

Kritičari su opisali umjetničko djelo "najružnijom fontanom" koju su ikada vidjeli, a neki su čak među skulpturama uočili figuru u stilu Michelinova čovjeka od gume. Drugi su prozivali vlasti jer je za izgradnju tog zdanja izdvojeno 1,8 milijuna eura.

"Izgleda kao nešto što bi četverogodišnjak napravio od plastelina", "Evo kako se koristi novac poreskih obveznika u Beču", "Mene je fontana inspirirala da ju redizajniram", "Dobar primjer upravljane degradacije umjetnosti i kulture", samo su neki od komentara koje je prikupio sarajevski portal Klix.ba.

Politika je odmah uočila prigodu skupljati jeftine poene pa je Herbert Kickl, čelnik radikalno desne Slobodarske stranke (FPÖ), okrivio u Beču vladajuće socijaldemokrate da su narušili imidž glavnog grada izgradnjom "luksuzne fontane ružnih figura". Treću skupinu čine tumači umjetnosti kao odraza trule zapadne civilizacije: "Odvratna ‘fontana‘ otkrivena u Beču savršen je prikaz trenutnog stanja Zapada: umorno društvo koje je odustalo od života, ljepote i svoje budućnosti".

Bečki Die Presse podsjeća da je umjetnička skupina već bila na udaru javnosti jer je prije dobrih 20 godina u Salzburgu postavila skulpturu koja kao da sama mokri u usta. Nakon prosvjeda je srušena. Na tom su se valu nastavile kritike, pa se Nachrichten.at pita "Je li to umjetnost ili može nestati?".

Gelatin se pokušao obraniti navodeći da "naslov WirWasser podrazumijeva da svi sjedimo ovdje u krugu i zajedno držimo i štitimo vodu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:43