FRKA ZBOG PARADE PONOSA KOD SUSJEDA

Beograd: S križevima i pravoslavnim ikonama prosvjedovali protiv Gay pridea

Veleposlanici Europske Unije zatražili su od vlade Srbije da osigura održavanje prvog Gay Pridea
Serbs hold placrds, reading "Parading is forbidden," during a protest in the center of Belgrade on October 9, 2010 against a Gay Pride parade planned for October 10. Some 8,000 Serbs marched in Belgrade Saturday the planned Gay Pride parade. Participants ranged from families with children to young football supporters, some of whom gave Nazi salutes and shouted for the death of homosexuals. AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
 AFP

BEOGRAD - S križevima i pravoslavnim ikonama u subotu je u Beogradu održan anti-gay skup najzadrtijih protivnika prve prave Parade ponosa, koja bi se trebala održati u nedjelju.

Čak 5000 do 6000 policajaca trebalo bi osiguravati sudionike prvog beogradskog Gay Pridea nakon 2001., kad su nasilnici razbili skup. Ni s tolikim brojem policajaca nije izvjesno da će se skup održati i proći mirno zbog atmosfere linča stvorene u javnosti.

SPC žestoko protiv

Najžešći protivnik im je Srpska pravoslavna crkva. U petak je Sveti arhijerejski sinod objavio da se odlučno protivi paradi jer se protivi “javnom izražavanju i reklamiranju seksualne orijentacije”. No Crkva se odmah ogradila od posljedica, poručivši da je svako nasilje nedopustivo, pa i prema onima koji “griješe protiv moralnih normi ili ugrožavaju javni moral”.

Mitropolit Amfilohije, pozivajući se na Sodomu i Gomoru, rekao je da “gejparadiranje ulicama Beograda predstavlja nasilje i kao takvo je nedopustivo”. Organizatore Parade pozvao je da prestanu s nasilničkom propagandom jer sami sebe dovode u opasnost izazivanjem drugih.

U povorci i EU diplomati

Na skupu se očekuje od 500 do 1000 ljudi koji bi trebali prošetati nekoliko stotina metara od parka Manjež do zgrade srbijanske vlade. Zbog toga će sav promet u centru grada biti zaustavljen od 4 ujutro do 17 sati. Očekuje se da će u povorci biti ministar za ljudska prava, predstavnik Europske komisije u Begradu Vincent Degert te predstavnici OESS-a i Vijeća Europe. Diplomati EU poslali su poruku da su zabrinuti zbog vijesti o prijetnjama organizatorima Parade, upozoravajući vlasti Srbije da od njih očekuju da osiguraju pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, jer je bilo koja diskriminacija nespojiva s osnovnim načelima i vrijednostima EU.

Molitvom protiv drugačijih

Protivnici Parade u nedjelju će održati prosvjednu šetnju da bi “na miran i demokratski način izrazili neslaganje s rigidnom i agresivnom politikom gay ideologije”, rekao je jedan od organizatora iz udruge pod nazivom Srpski sabor Dveri.

Lani su pod sličnim pritiskom organizatori u posljednjem trenutku odustali kad je policija zatražila da skup presele u Novi Beograd jer im inače ne mogu garantirati sigurnost.

Oko 200 protuprosvjednika u subotu je prošetalo trasom Parade ponosa pjevajući crkvene pjesme. Na kraju su održali molitvu “za spas srpskog naroda”. Predvodio ih je bivši monah kojeg je lokalni crkveni sud isključio zbog neposluha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:26