UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Beogradski NIN pao pod ‘Vučićevu čizmu‘: Glavni urednik i članovi redakcije dali otkaze, svi idu Šolaku!

Kažu kako ne vjeruju novoj vlasnici da će zadržati profesionalnost i beskompromisnost

Milan Ćulibrk

 N1/screenshot/

Beogradski tjednik NIN praktički prestaje izlaziti u ovom "uredničkom i novinarskom sastavu". Naime, kako se doznaje, jedan od rijetkih neovisnih medija, NIN, potpao je pod "režimsku" Vučićevu čizmu te je prijetilo da potone na dno srbijanskog novinstva. Pala je "Politika", a sada i NIN, ali njegovi novinari nastavljaju u novoj "formi" i, kako piše dnevni list Danas, nastavljaju novim putem pod drugim vlasnicima i imenom.

"Nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović najavila je promjenu koncepcije tjednika NIN, ali nas nije uvjerila da ćemo svoj posao moći i dalje raditi kako smo dosad činili - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva, navedeno je u priopćenju redakcije.

Svojevremeno je Milan Ćulibrk, dugogodišnji glavni urednik NIN-a, izjavio da "sloboda košta", što naročito osjeća tjednik na čijem je čelu, ali da su spremni boriti se, piše Danas. Borili su se koliko su mogli, ali su nakon promjene vlasničke strukture početkom rujna 2023. godine, kad je na čelo došla Jelena Drakulić Petrović, novinari i urednici počeli odlaziti.

Prvo je dugogodišnja novinarka i urednica NIN-a Vesna Mališić otišla u starosnu mirovinu, odbivši ponudu menadžmenta da nastavi suradnju s tjednikom. NIN je napustio i glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk, kao i cjelokupna redakcija, što je rijedak slučaj, čak i u srpskom novinstvu, a pokazuje koliko današnji Vučićev režim želi kontrolirati medije.

- Prva rečenica nove vlasnice bila je da o uređivačkoj politici nećemo pričati jer je to stvar glavnog i odgovornog urednika i kolegija, tako da je to osnovna poruka za koju mislim da je važno da dopre do javnosti, rekao je za Danas Milan Ćulibrk, neposredno nakon sastanaka s novim direktoricom Drakulić.

Milan Ćulibrk, koji je bio na poziciji glavnog i odgovornog urednika NIN-a 11 godina, u ožujku 2023. godine je otišao u starosnu mirovinu, nastavivši svoj angažman u NIN-u. Kako piše u priopćenju, Milan Ćulibrk odlučio je povući se s uredničke funkcije koju će obavljati do 8. veljače.

"U prijelaznom periodu funkciju v.d. glavnog i odgovornog urednika tiskanog izdanja NIN-a preuzet će Suzana Lakić, dugogodišnja nagrađivana ekonomska novinarka i urednica, sada direktorica kompanije NIN d.o.o, a Nenad Jaćimović će i dalje obavljati funkciju glavnog i odgovornog urednika sajta", poručuje se i dodaje:

"NIN će nastaviti poštivati profesionalne i etičke standarde u javnom interesu i ukazivati na nepoželjne stvari u društvu, kaograditi svoj put kao neovisan društveno-politički tjednik kakav je i bio desetljećima unazad, a u tijeku je i priprema jubilarne sedamdesete dodjele NIN-ove nagrade".

United Media, u vlasništvu Dragana Šolaka, uskoro će pokrenuti novi tjednik na srpskom tržištu u kojem će cijela redakcija dosadašnjeg NIN nastaviti svoje poslovanje, piše Danas.

"Smatramo da se na medijskoj sceni otvorio prostor za novi tjednik koji će baštiniti najviše standarde nezavisnog i profesionalnog rada, a koji će uređivati i za koji će pisati vrhunski profesionalci koji su svoj integritet brižljivo gradili i čuvali tijekom prethodnih desetljeća. Dosadašnja redakcija NIN-a s Vesnom Mališić i Milanom Ćulibrkom bit će dio novog izdanja koje će se vrlo brzo naći pred čitateljima diljem zemlje", navodi se u priopćenju.

Urednički koncept koji su do sada njegovali u potpunosti se slaže s politikom poslovanja United Media i on se neće mijenjati ni u narednom periodu, naglašava se.

"Usprkos prividu bogatstva medijske scene i širokog izbora, svjedoci smo da je sloboda medija na izuzetno niskom nivou i da je građanima ograničen pristup istini. Biti profesionalan posebno je veliki izazov u današnje vrijeme. Oduvijek smo, kroz rad naših medija, bili posvećeni profesionalnom, objektivnom, nepristranom i nezavisnom novinarstvu i duboko sam uvjerena da će to biti slučaj i s novim tjednikom", istaknula je izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić, navodi list Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:16