VODI SE KAO NESTALI

Beogradski sud PREKO OGLASA pozvao Dražu Mihailovića da se javi

U Srbiji se nastavlja se postupak rehabilitacije srpskog generala Draže Mihailovića

Prvi osnovni sud u Beogradu novinskim oglasom pozvao je Dražu Mihailovića da se javi, prenose beogradski mediji. Četnički vođa se službeno još uvijek vodi kao nestala osoba, pa sud provodi zakonsku proceduru potrebnu da bi se proglasio mrtvim, što je uvjet za njegovu rehabilitaciju.

Službena procedura

Po isteku od 30 dana od objavljivanja oglasa, dakle krajem travnja, trebaju objaviti je li im se javio pozvani ili bilo tko drugi tko bi mogao znati njegovu sudbinu. Nakon toga bit će i službeno proglašen mrtvim.

U petak će se pred drugim sudom, Višim sudom u Beogradu, nastaviti postupak rehabilitacije generala Draže Mihailovića. Suprotno prijašnjim najavama medija da će u petak biti proglašen rehabilitiranim, Viši sud je na svojoj internetskoj stranici najavio da je za petak predviđeno svjedočenje Slobodana Markovića, predsjednika vladine komisije koja je pokušavala utvrditi gdje je točno Draža Mihajlović ubijen i pokopan.

Partizanska bitka

“U toku ovog postupka sud će potom saslušati i druge predložene svjedoke, kao i razmotriti ostale dokaze koji su u međuvremenu dostavljeni sudu”, priopćeno je iz suda. To znači da se još uvijek ne može nagađati kad bi Mihailović mogao biti rehabilitiran.

Početkom tjedna rehabilitaciji četničkog vođe usprotivio se SUBNOR Srbije, poručivši da takva odluka može imati pogubne posljedice na odnose Srbije sa susjedima i zemljama antifašističke koalicije. Partizani su kritizirali vlast u Srbiji zato što su u posljednjih godina uspjeli “rehabilitirati sve fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:59