DETALJNA ISTRAGA

BEREZOVSKI JE NARUČIO UBOJSTVO FORBESOVA UREDNIKA? Nakon misteriozne smrti obnovljen interes za slučaj iz 2004.

Paul Hlebnjikov naljutio je moćnog oligarha tekstom u ruskom izdanju magazina pod naslovom ‘Kum Kremlja’

Bila je topla srpanjska večer 2004. godine u Moskvi. Paul Hlebnjikov, urednik ruskog izdanja Forbesa, izišao je iz svoga raskošnog ureda žureći kući na večeru. Čim se pojavio na ulici, iz crne Volge, parkirane u blizini, odjeknuli su potmuli hici. Pet ispaljenih metaka pogodilo je unuka carskog kontraadmirala Arkadija Nebolsina te sina ruskog emigranta i voditelja simultanih prevoditelja u UN-u.

JE LI BEREZOVSKI STVARNO IMAO RAZLOGA ZA SAMOUBOJSTVO? Ruski tajkun bio je u sretnoj vezi i čekao isplatu od 200 milijuna funti

Umro u liftu

Iako je Hitna pomoć brzo stigla, u vozilu nije bilo potrebne opreme, a kada je stigao u bolnicu, lift kojim su ga vozili pokvario se te je Hlebnjikov u mukama umro zapevši između katova. To je ubojstvo potreslo Rusiju jer se radilo o poznatoj osobi. Paul Hlebnjikov se nakon raspada SSSR-a vratio iz SAD-a u očev kraj te postao glavni urednik ruskog izdanja Forbesa.

Veliku su prašinu podigle njegove dvije knjige: “ Boris Berezovski - kum Kremlja ili kako je u privatizaciji opljačkana Rusija” te “Razgovor s barbarinom” u kojoj je opisao svoje susrete s čečenskim islamskim teroristom Hodžom Ahmedom Nuhajevom, kojega su i osumnjičili da je naručio ubojstvo. Poslije se pokazalo da su stvarno pucali Čečeni, ali ih je sud zbog nedostatka dokaza oslobodio, a Nuhajev je umro najmanje četiri mjeseca prije atentata.

Berezovski prije smrti napisao dva pisma: Putinu i Abramoviču, od kojeg je tražio 250 mil.$

No, odmah se kao mogući naručitelj ubojstva spominjao ruski oligarh Boris Berezovski, koji je nedavno pronađen mrtav u svom domu u Londonu. Znalo se da je Berezovski (tada jedan od najmoćnijih ljudi uz Jeljcina) pobjesnio zbog Hlebnjikovljeva teksta u Forbesu “Kum Kremlja” 1996. godine, iz kojega je nastala i spomenuta knjiga.

Molba Putinu

Nakon nedavne smrti Borisa Berezovskog u najnovijem svibanjskom izdanju američkog Forbesa (ironijom sudbine, Berezovski je ruskom izdanju tog lista dao svoj posljednji intervju nekoliko dana prije smrti) pitaju se hoće li se ikada doznati tko stoji iza ubojstva i je li Berezovski umiješan u atentat.

Braća Paula Hlebnjikova, Michael i Peter, sigurni su da iza svega stoji Berezovski te su zamolili ruskog predsjednika Vladimira Putina da provede ozbiljnu istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:19