OLAF SCHOLZ

‘Berlin će ispuniti NATO-ov cilj izdvajanja od 2 posto za obranu. To je hitno potrebno, ne živimo u doba mira‘

Rat u Ukrajini razotkrio je kako se europski proizvođači bore da zadovolje potražnju za streljivom, kaže njemački kancelar

Olaf Scholz u budućoj Rheinmetallovoj tvornici oružja

 Ronny Hartmann/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da obrambene tvrtke mogu računati na to da će njegova vlada povećati vojna izdvajanja i da će ispuniti obvezu izdvajanja od 2 posto BDP-a na obranu NATO-a.

Scholz je to najavio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump zadnjih dana izazvao bijes među američkim saveznicima sugerirajući da Sjedinjene Države od potencijalne ruske invazije možda neće zaštititi članice NATO-a koje ne troše dovoljno na obranu.

Dok je bio na dužnosti, Trump je javno kritizirao zemlje koje nisu ispunile cilj NATO saveza da izdvoje 2 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu.

Scholz je rekao da se njemačka i europska obrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja jer je rat u Ukrajini razotkrio kako se europski proizvođači bore da zadovolje potražnju za streljivom.

Scholz je u ponedjeljak bio u posjetu mjestu buduće Rheinmetallove tvornice oružja u središnjoj Njemačkoj.

"Moramo napraviti odmak od manufakturne prema masovnoj proizvodnji obrambene opreme", rekao je Scholz.

"Ne samo Sjedinjene Države, već sve europske zemlje moraju učiniti još više kako bi poduprle Ukrajinu. Dosad dana obećanja nisu dovoljna. Nije dovoljna sama snaga Njemačke", izjavio je.

Njemački kancelar dodao je kako se vojska i njemačka obrambena industrija sad mogu osloniti na predanost Berlina da ispuni NATO-ov cilj izdvajanja za obranu od 2 posto.

"To je hitno potrebno. Na to nas tjera surova stvarnost, ne živimo u doba mira", dodao je Scholz.

Istaknuo je da europske države moraju objediniti svoje narudžbe oružja kako bi pomogle industriji ispuniti dugoročne obveze.

Rheinmetall, jedan od najvećih proizvođača topničkih i tenkovskih granata u svijetu, počeo je povećavati proizvodnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je razotkrila nestašicu i dovela europske proizvođače u situaciju da se bore da zadovolje potražnju.

"Izgradnja naše nove tvornice izravan je rezultat vremena koja se mijenja", rekao je izvršni direktor Rheinmetalla, Armin Papperger.

Nova tvornica, čija se proizvodnja očekuje sljedeće godine, doprinijet će izradi oko 200.000 topničkih granata svake godine.

Rheinmetall je objavio da planira uložiti 300 milijuna eura i otvoriti oko 500 novih radnih mjesta. Cilj mu je moći pokriti potražnju Bundeswehra za streljivom proizvedenim u Njemačkoj i također jamčiti isporuke zemljama partnerima u slučaju krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:03