‘TO JE BILA POGREŠKA‘

Berlin želi imenovati trg ili ulicu po Alekseju Navaljnom, platforma X njegovoj udovici nakratko ugasila račun

Sustav protiv manipulacije na našoj platformi označio je da @yulia_navalnaya krši pravila korištenja, priopćila je tvrtka

Julija Navaljna

 Eu Council/Pool/Anadolu Via AFP

U Berlinu se pojavilo nekoliko inicijativa za imenovanje ulice ili trga po ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom, koji je umro u petak u sibirskom zatvoru, a prema jednoj od njih, preimenovana bi trebala biti ulica u kojoj se nalazi ruski konzulat.

- Navaljnijeva borba za slobodu je besmrtna. Imenovanje ulice u Berlinu odaslalo bi signal ohrabrenja svima onima koji nastavljaju njegovu borbu pod teškim okolnostima - rekla je u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel bivša gradonačelnica Berlina i sadašnja senatorica za gospodarstvo, Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Jedna peticija koju je u samo nekoliko sati podržalo više od 22.000 građana traži da se ulica u kojoj se nalazi konzularni odjel ruskog veleposlanstva, u blizini Brandenburških vrata, preimenuje po Alekseju Navaljnom.

Time bi se, kako navode inicijatori peticije, odalo priznanje angažmanu za demokraciju te osudila agresija na Ukrajinu.

Slično je zahtjev za imenovanjem trga ili ulice u Berlinu opravdala i zaklada Budućnost Berlin, na čelu s bivšim protestantskim biskupom Markusom Droegeom. On je podsjetio na to da je Navaljni bio, nakon pokušaja trovanja 2020., liječen u Berlinu, nakon čega se vratio u Rusiju kako bi se "borio za demokraciju".

Ispred ruskog veleposlanstva od vijesti o smrti Navaljnog okupljaju se prosvjednici koji pale svijeće i polažu cvijeće.

Istovremeno, račun Julije Navaljne, Aleksejeve udovice, na društvenoj mreži X bio je u utorak nakratko ugašen zbog pogreške koju je prouzročio sustav za sprečavanje manipulacije i neželjenih poruka u svrhu propagande.

- Sustav protiv manipulacije na našoj platformi označio je da @yulia_navalnaya krši pravila korištenja - priopćio je X.

Iz tvrtke su dodali kako su "poništili suspenziju računa čim su postali svjesni pogreške", a račun joj je vraćen za manje od sat vremena nakon što je ugašen.

Inače, Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika, u ponedjeljak je u videoporuci, koju je podijelila na X-u, poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se protiv Vladimira Putina i za slobodnu Rusiju.

Njezin račun dosad je privukao više od 150.000 pratitelja, a video koji je objavila u ponedjeljak pregledan je pet milijuna puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:48