ZASTUPNIČKI DOM

BIH DOBIO NOVI PARLAMENT Prvi predsjedatelj Džaferović, Dodikovi socijaldemokrati idu u oporbu

 Klix.ba

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine konstituiran je u utorak na temelju rezultata općih izbora koji su u toj zemlji provedeni 12. listopada, a izbor predsjedatelja doma i dva zamjenika ujedno je potvrdio postojanje nove parlamentarne većine koja ima sve izglede formirati i izvršnu vlast na državnoj razini.

Zastupnički dom čine 42 zastupnika, a pojedinačno ih najviše ima Stranka demokratske akcije (SDA), koja je osvojila deset mandata.

Iz te stranke izabran je i prvi predsjedatelj Zastupničkog doma i na toj će dužnosti u narednih osam mjeseci biti Šefik Džaferović.

Za zamjenike su izabrani Borjana Krišto iz HDZ BiH, stranke koja ima četiri zastupnika, te Mladen Bosić, ujedno predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja ima pet zastupničkih mandata.

Ove tri stranke, uz Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića te Partiju demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, imaju 26 zastupnika što predstavlja komotnu vladajuću većinu.

Novi čelnici Zastupničkog doma tijekom glasovanja dobili su još veću potporu od te brojke pa je tako za Džaferovića i Bosića glasovalo njih 27, a za Krišto čak 35.

Ove stranke ranije su najavile uspostavu koalicije s ciljem poticanja reformi u BiH zaobilazeći tako Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodika, uz ocjenu kako je Dodikova stranka do sada u tome bila glavna zapreka. Takvom se koaliranju HDZ BiH nije odmah želio prikloniti, no naknadno je to prihvatio jer su ostale stranke iz Federacije BiH odlučno odbacile bilo kakvu mogućnost suradnje s Dodikom, a bez njih nije bilo moguće uspostaviti vladajuću većinu.

Ovime je ujedno potvrđeno kako će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, nakon niza godina na vlasti, otići u oporbu, iako je na listopadskim izborima ta stranka dobila šest zastupničkih mandata u državnom parlamentu te uspjela formirati vlast na razini Republike Srpske. Postojeći omjer snaga u parlamentu RS-a Dodikovoj stranci ipak osigurava mogućnost izbora tri od pet srpskih zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH, što bi moglo predstavljati problem pri usvajanju zakona na državnoj razini jer oni na taj način čine većinu unutar srpskog kluba zastupnika čija je suglasnost potrebna za usvajanje zakona.

Dom naroda parlament bira se neizravno, delegiranjem iz entitetskih parlamenata, i taj postupak još nije proveden.

Konstituiranje Doma naroda ipak nema izravnog utjecaja na uspostavu izvršne vlasti.

Po ustavu BiH, mandatara imenuje Predsjedništvo BiH, a potvrđuje ga Zastupnički dom.

Očekuje se kako bi mandatar mogao biti imenovan do kraja prosinca, a u tom bi slučaju novo Vijeće ministara moglo dobiti parlamentarnu potvrdu tijekom siječnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:34