KREĆE TRGOVINSKI RAT

BIJELA KUĆA OTKRILA KAKO ĆE MEKSIKU NAPLATITI ZID, TRUMPOV STRATEG NAPAO MEDIJE 'Sram vas bilo! Svi ste fulali rezultate izbora, sada budite kuš!'

Stephen Bannon
 Carlo Allegri / REUTERS

Glavni strateg predsjednika Donalda Trumpa, Stephen K. Bannon, proglasio je u četvrtak medije 'oporbenom strankom' i rekao kako bi ih trebalo biti sram jer su ih izborni rezultati koje je malo tko očekivao ponizili.

- Trebali bi malo začepiti i samo slušati neko vrijeme, izjavio je.

Bivši šef ekstremno desnog portala Breitbart razgovarao je s novinarima koji su od njega tražili komentar na izjave glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera, na što im je uzvratio žestokim kritikama.

- Želim da me citirate. Mediji su oporbena stranka. Ne razumiju ovu zemlju. Još uvijek ne razumiju zašto je Donald Trump predsjednik Sjedinjenih Država, rekao je Bannon.

Naglasio je i kako su 'elitni mediji' u potpunosti promašili rezultate izbora, što je po njemu 'sramotni poraz koji nikad neće moći isprati, uvijek će ostati zapamćen'.

- Najveći mediji nisu otpustili nijednu osobu koja je pratila našu kampanju. Pogledajte njihove Twittere: bili su aktivisti za kampanju Clintonice, rekao je.

Iako je napao sve 'elitne' medije, poimence se osvrnuo na New York Times i Washington Post, listove za koje sam Donald Trump tvrdi da ih, uz New York Post, jedine čita svakog jutra. Govorio je izravno, ali smireno, s većom dozom prostota, a u jednom trenutku je u šali sebe usporedio s Darthom Vaderom.

Bijela kuća otkrila kako će Meksiku naplatiti izgradnju zida

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u četvrtak da bi susret s meksičkim kolegom Enriqueom Pena Nietom bio "uzaludan" s obzirom na nesuglasice između dviju zemalja, napose u vezi s financiranjem izgradnje zida duž granice.

"Sve dok se Meksiko ne bude pravedno i s poštovanjem odnosio prema Sjedinjenim Državama, takav susret je uzaludan", rekao je pred republikanskim zastupnicima u Kongresu okupljenim u Philadelphiji.

Pena Nieto je objavio na Twitteru da je obavijestio Bijelu kuću da neće sudjelovati na sastanku planiranom u utorak.

Rekavši da je otkazivanje susreta bilo zajednička odluka, Trump je još jednom istaknuo da američki narod neće platiti izgradnju zida. "To sam jasno rekao meksičkoj vladi", dodao je.

Oštro kritizirajući ugovor o slobodnoj trgovini NAFTA između SAD-a, Meksika i Kanade, nazvao ga je "čistom katastrofom" za njegovu zemlju.

"Neću dopustiti da američki porezni obveznici ispaštaju zbog tog lošeg ugovora koji je davno trebalo izmijeniti", kazao je.

Novi republikanski predsjednik je u srijedu potpisao izvršnu uredbu o početku izgradnje zida duž dugačke američko-meksičke granice, što je bilo zapaženije obećanje u njegovoj predizbornoj kampanji.

U međuvremenu, Spicer je otkrio kako Trump planira natjerati Meksiko na plaćanje izgradnje zida na granici: podizanjem carina na meksičke proizvode na 20%.

Nakon što je meksički presjednik Peña Nieto otkazao sastanak s predsjednikom Trumpom, Spicer je rekao kako je SAD i dalje zainteresiran za pozitivne odnose, te da će 'i dalje držati otvorene kanale za komunikaciju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:16