‘OPTUŽBE SU GLUPOST‘

Bijela kuća se ogradila od napada na iransko veleposlanstvo u Damasku: ‘Nismo bili uključeni‘

Napad na veleposlanstvo u Damasku prijeti eskalacijom dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Irana

John Kirby

 Jim Watson/Afp

Sjedinjene Države u utorak su priopćile da nisu bile uključene u izraelski zračni napad na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku u kojem su ubijena dva iranska generala i pet vojnih savjetnika.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odbacio je kao "gluposti" iranske optužbe o odgovornosti SAD-a za bombaški napad u ponedjeljak te upozorio da će Washington odgovoriti na svaki mogući uzvratni napad.

Napad na veleposlanstvo u Damasku prijeti eskalacijom dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Irana i njegovih proksi milicija koji se intenzivirao otkako je u listopadu izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Kao odgovor na američku potporu Izraelu, milicije koje podržava Iran gađale su američke vojne baze u Iraku, Siriji i Jordanu, iako takvih napada nije bilo od početka veljače nakon američkih osvetničkih napada.

"Vrlo ozbiljno shvaćamo zaštitu vojnih objekata u Iraku i Siriji i učinit ćemo sve kako bismo zaštitili naše trupe", dodao je Kirby.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je da Izrael nije unaprijed upozorio na napad na iransko veleposlanstvo u glavnom gradu Sirije.

"Izraelci nas nisu obavijestili o njihovom napadu ili cilju njihovog napada u Damasku", rekla je Singh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:53