STANOVNICI U STRAHU

Bijes u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta: ‘Ovako nešto se ne pamti, najveća katastrofa u ovom stoljeću!‘

Milijuni tona kontaminiranog tla još uvijek su u pokretu i još nije sigurno koliko se brzo kreće ili koliko daleko će doseći
 Bo Amstrup/Afp

Ljudi u jednom danskom selu žive u strahu da će njihove domove preplaviti klizište zagađenog tla u jednoj od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti zemlje.

Klizište se polako kreće prema Ølstu, selu od 400 stanovnika južno od Randersa u Jutlandu, nakon što se tlo počelo pomicati u obližnjem postrojenju, kojim upravlja Nordic Waste, gdje je već srušilo zgrade.

image
Bo Amstrup/Afp

Vjeruje se da se najmanje 2 milijuna tona kontaminiranog tla kreće prema selu, a strahuje se da bi moglo zagaditi rijeku Alling Å. U izvješću Geološkog zavoda Danske i Grenlanda (GEUS) o skandalu, koji je izazvao bijes diljem Danske, utvrđeno je da je odron uzrokovan ljudskim, a ne prirodnim aktivnostima.

image
Bo Amstrup/Afp

Očekuje se da će troškovi čišćenja dosegnuti 205 milijuna danskih kruna (više od 24 milijuna eura) tijekom sljedećih šest mjeseci, a konačan trošak na kraju bi se mogao brojati u milijardama.

Nordic Waste, čiji je slogan na web stranici "Dajemo zemlji novi život", prošlog je tjedna proglasio bankrot, rekavši: "Nažalost, klizište je doseglo takve razmjere da mi kao tvrtka nismo u stanju preuzeti zadatak borbe protiv njega.”

image
Bo Amstrup/Afp
image
Bo Amstrup/Afp
image
Bo Amstrup/Afp

Rene Møller Larsen, čija se tvrtka nalazi 500 metara uz brdo od klizišta i živi u tom području desetljećima, rekao je da je ova mirna ruralna zajednica uzdrmana.

“Bili su šokirani. A onda se smeće počelo kretati brzo. Najgore je što je došlo u selo”, rekao je Guardianu Larsen koji vjeruje da će proći mjeseci prije nego što potpuni utjecaj postane jasan.

U Danskoj se špekuliralo da je odron uzrokovala nedavna jaka kiša. Međutim, Kristian Svennevig, viši istraživač GEUS-a i jedan od autora izvješća o katastrofi, rekao je da su pronađeni dokazi koji datiraju još iz 2021.

image
Bo Amstrup/Afp

"Ono što smo zaključili je da to nije prirodni fenomen, to je fenomen koji je stvorio čovjek i da - klimatske promjene nisu krive", rekao je. "U osnovi samo onečišćeno tlo klizi i počelo je kliziti u relativno sušnim godinama 2021. i 2022., što je nešto što ne biste očekivali od prirodnog klizišta."

image
Bo Amstrup/Afp

Dok su neke od najneposrednijih opasnosti ublažene, milijuni tona kontaminiranog tla još uvijek su u pokretu i još nije sigurno koliko se brzo kreće ili koliko daleko će doseći. Ministar okoliša Magnus Heunicke rekao je da je nadolazeća katastrofa još uvijek u "akutnoj fazi".

Svennevig je rekao da bi izrada računalnog modela klizišta pomogla da se bolje ograniči njegova buduća putanja i da je katastrofa "već najveća u ovom stoljeću i još uvijek se razvija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:51