GULNARA KARIMOVA

BILA JE GLAMUROZNA TATINA KĆI, RASPOLAGALA MILIJARDAMA, A ONDA JE PREKO NOĆI PALA U NEMILOST 'Mamu su mi oteli, odvukli je u kućnom ogrtaču i šlapama'

 
 Getty Images, Twitter

Kći pokojnog uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova poslana je u zatvor jer je navodno prekršila pravila svog petogodišnjeg kućnog pritvora, javlja BBC. Gulnara Karimova osuđena je 2017. na 10 godina zatvora zbog prijevare i pranja novca, ali je ta kazna prošle godine pretvorena u kućni pritvor.

Gulnara Karimova bila je diplomatkinja, veleposlanica u Španjolskoj, stana predstavnica u UN-zu u Ženevi, ali i pop pjevačica, te se smatralo da će naslijediti svog oca Islama Karimova na čelu države. Njezin švicarski odvjetnik Grégoire Mangeat poručio je putem Twittera da je Gulnara "silom uklonjena" iz stana u utorak poslijepodne i odvedena na nepoznatu lokaciju.

"Mi, njezini odvjetnici, osuđujemo te potpuno arbitrarne metode. Već nekoliko mjeseci mi smo neuspješno tražili od ureda glavnog državnog odvjetnika u Švicarskoj da angažira stručnjaka da ustanovi odsutnost pravne države u Uzbekistanu", kazao je Mangeat.

Gulnarina kći Iman objavila je na Instagramu fotografije na kojima se vide dvojica muškaraca kako odvlače iz stana ženu u kratkom plavom ogrtaču i papučama.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u utorak sud u Taškentu odlučio da Karimova mora odslužiti ostatak svoje kazne u zatvoru. Oni navode da je Gulnara koristila zabranjene metode komunikacije, odnosno internet, te da je odlazila iz stana i da državi nije platila kompenzaciju, prenosi BBC.

Gulnara Karimova (46) živjela je slatki život privilegirane uzbečke elite - imala je svoj brend nakita, vlastiti tv kanal i pop karijeru pod umjetničkim imenom Guguša. No, navodno se posvađala s ocem i obitelji 2014. i ubrzo potom su je pritvorile sigurnosne snage. U javnosti nakon toga nije viđena godinama, pa nije bila ni na pogrebu svog oca u rujnu 2016. godine. Islam Karimov željeznom rukom vladao je Uzbekistanom 27 godina.

Tužitelji su je optužili da je bila dio zločinačke skupine koja je kontrolirala imetak od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:08