VELIKODUŠNI MILIJARDER

Bill Gates odriče se milijuna: 'Novac mi ne treba, podijelit ću svoje bogatstvo sa siromašnima'

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 65 milijardi dolara
 AP

Osnivač Microsofta, najutjecajnije kompanije na svijetu, Bill Gates (57) spremno se odriče gomile novca u korist drugih. U intervjuu za britanski Telegraph izjavio je kako ima dovoljno novca za hranu i odjeću, a svoje bogatstvo će podijeliti siromašnima.

- Ja sam osiguran što se hrane i odjeće tiče, a trenutačno mi novac više ne predstavlja ništa u životu. Svoje bogatstvo ću donirati udruzi kako bi došao do najsiromašnijih ljudi na svijetu, izjavio je Gates.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 65 milijardi dolara, što je više od godišnjeg BDP-a Hrvatske. Osnivač Microsofta vrijedi kao dvije Kenije, tri Trinidada ili desetak Crnih Gora. Doista nevjerojatno kada se stavi u takve razmjere.

Gates će 95 posto svog bogatstva donirati udrugama u narednih nekoliko godina. Osnivač Microsofta istaknuo je kako želi da se njegovim novcem izliječi dječja paraliza. Kaže kako je svjestan da su mnoge zemlje u svijetu još protiv cjepiva, ali se nada kako će se to uskoro promijeniti.

- Svako djete ima pravo na zdrav i produktivan život, izjavio je Gates u intervjuu te dodao kako želi iskorijeniti bolest koja je poharala goleme brojeve života.

Bill Gates i njegova supruga Melinda do sada su donirali oko 28 milijardi dolara putem svoje dobrotvorne zaklade.

- Nije to stvar vjere ili religije. Stvar je ljudskog dostojanstva i jednakosti. Zlatno je pravilo da je svaki život jednako vrijedan i da se prema ljudima moramo odnositi kako onako kako bismo htjeli da se odnose prema nama, ispričao je Gates.

Djeca Billa i Melinde Gates nikada neće znati za siromaštvo, jer ukoliko zaista i donira svih 95 posto bogatstva, njegova djeca će naslijediti dovoljan postotak, kojim će si priskrbiti lagodan život.

Njegova obitelj inače ima i imanje kraj jezera u SAD-u vrijedno 150 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:39